A fost primul care a pronuntat o declaratie publica impotriva dictaturii comuniste, la 22 decembrie 1989. Pana in 1991 a fost prim-ministru si apoi, in 2000, ministrul Afacerilor Externe. Acum este presedintele Partidului Forta Democrata. Petre Roman
A fost primul care a pronuntat o declaratie publica impotriva dictaturii comuniste, la 22 decembrie 1989. Pana in 1991 a fost prim-ministru si apoi, in 2000, ministrul Afacerilor Externe. Acum este presedintele Partidului Forta Democrata. Petre Roman implineste astazi 60 de ani. ""Nu mai am acelasi entuziasm in politica""
""Au fost, desigur, ca la orice om, momente in care m-am simtit abatut, oarecum dezamagit si as fi fost tentat sa plec din viata politica. Insa m-a ajutat foarte mult, de fiecare data, educatia de baza pe care am primit-o din familie. Am invatat ca a renunta e de fapt a renunta chiar la tine insuti si niciodata nu poti sa renunti la tine insuti. Asa ca am depasit aceste momente de dezamagire, momente de necaz, momente de oarecare amaraciune, prin acest simplu fapt. Nu mai am acelasi entuziasm in politica. Cand am pasit pe baricada in Piata Universitatii, in balconul CC-ului, apoi ca prim-ministru, toate lucrurile acestea le-am facut atunci cu multa energie, cu mult elan. Acum, pe masura ce se consuma o parte din aceste imbolduri foarte puternice, foarte vii, dobandesti altceva, dobandesti o intelegere mai inteleapta a lucrurilor si atunci, in total, faci fata cel putin la fel de bine, se compenseaza. La revolutie, baricada era disperarea dupa libertate impotriva lui Ceausescu sau, ma rog, a regimului, iar balconul CC-ului, eliberarea, gandul ca am scapat de dictatura. Primul guvern al reformei era ceea ce stiam foarte bine ca trebuie sa facem ca sa intoarcem Romania din nenorocirea in care se afla, ca sa ne ducem si noi pe partea buna a istoriei din partea gresita a istoriei. Ca prim-ministru am avut o linie clara pe care sa merg si asta m-a ajutat foarte mult sa nu comit erori. Stangacii au fost, sigur, destule. Poate ca lucrul la care am asistat, intelegand foarte bine consecintele, dar care mi-a dat sentimentul ca nu e in regula, ca nu e bine, a fost transformare FSN-ului in partid politic. Asta a schimbat foarte mult din istoria politica postdecembrista. Daca ramaneam la conducerea guvernului toti cei patru ani, sigur as fi facut mai multe lucruri. Totusi, esentialul l-am facut. Am facut liberalizarea preturilor, am facut cea mai buna lege a privatizarii, asa cum au apreciat-o toate instantele internationale, am facut o legatura, o structura cu Occidentul, Consiliul Europei... Polul social are toate sansele de partea sa, dintr-un motiv foarte simplu: e nevoie de el. Este nevoie urgenta de alternativa la actuala putere, pentru ca altfel democratia nu functioneaza. Acum, sentimentul este pentru foarte multi compatrioti de-ai nostri ca Romania se afla intr-o fundatura, pentru ca nu vad o perspectiva. Totusi, nu cred ca Romania se afla intr-o fundatura, ci ca nu facem fata unei mari sfidari. Si anume, sansa uriasa pe care o avem prin integrarea in UE s-ar putea sa nu o valorificam. Asta ar fi cu adevarat o mare nenorocire.""


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.