Un val mareic a ""maturat"" ieri litoralul sud-estic al insulei indoneziene Java, distrugand mai multe hoteluri si cauzand moartea a cel putin 80 de persoane. Cel putin 80 de persoane au fost ucise, iar altele au fost date disparute dupa ce un
Un val mareic a ""maturat"" ieri litoralul sud-estic al insulei indoneziene Java, distrugand mai multe hoteluri si cauzand moartea a cel putin 80 de persoane.


Cel putin 80 de persoane au fost ucise, iar altele au fost date disparute dupa ce un val mareic a lovit ieri Insula Java, ca urmare a unui puternic cutremur submarin, informeaza Agentia France Presse.
DISTRUGERI. Presedintele indonezian Susilo Bambang Yudhoyono a anuntat intr-o interventie televizata ca valul a provocat moartea a 80 de persoane, iar ministrul Transporturilor, Hatta Rajasa, a declarat ca in urma cutremurului s-au produs valuri seismice, dar nu a putut oferi detalii despre gravitatea situatiei. Se stie insa ca echipele de interventie cauta cu disperare posibilii supravietuitori in gramezile de moloz la care au fost reduse unele imobile lovite de puternicul tsunami. Potrivit unor martori citati de un post de radio indonezian, hotelurile de pe latura de sud-est a Insulei Java au fost atinse de valul mareic. ""Mai multe hoteluri mici au fost distruse... alte hoteluri cu vedere la Marea Pangandaran au fatadele atinse. Ambarcatiunile au fost proiectate in cladiri, care au geamurile pulverizate"", a declarat un martor ocular.
AVERTISMENTE. Seismul care a declansat valul mareic a avut magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter, potrivit Centrului american pentru alerte de tsunami in Pacific, care a precizat ca a declansat o avertizare de val seismic pentru unele zone de coasta din Indonezia si Australia. Centrul a detaliat ca valul seismic ar putea fi unul local si nu va avea dimensiuni neobisnuite sau efecte deosebit de distrugatoare. ""Pe baza datelor istorice ale seismelor si valurilor mareice putem spune ca nu exista amenintarea unui tsunami foarte distructiv. Exista insa posibilitatea unui tsunami local care poate atinge regiunile de coasta"", a precizat Centrul, care a adaugat ca nu exista in nici un caz o amenintare de nivelul celei din 26 decembrie 2004, cand un val mareic urias, declansat de un cutremur de 9,3 grade pe scara Richter, a devastat litoralurile tarilor din Oceanul Indian, cauzand moartea a 220.000 de persoane, dintre care 170.000 doar in Indonezia.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.