In Romania exista 100.000-200.00 de persoane afectate de boala Alzheimer, dar numai 7.000-8.000, maximum 11.000 de bolnavi sunt inregistrati pe listele spitalelor de specialitate, atrage atentia prof. dr Catalina Tudose, presedintele Societatii Roman
In Romania exista 100.000-200.00 de persoane afectate de boala Alzheimer, dar numai 7.000-8.000, maximum 11.000 de bolnavi sunt inregistrati pe listele spitalelor de specialitate, atrage atentia prof. dr Catalina Tudose, presedintele Societatii Romane Alzheimer.
In tara noastra, nu exista nici un studiu epidemiologic cu privire la numarul cazurilor de Alzheimer. Cel mai grav este ca bolnavii de Alzheimer sunt diagnosticati in faza moderata sau severa. In diagnosticarea precoce a bolii, familia si medicul de familie au un rol extrem de important, dar de cele mai multe ori simptomele bolii sunt ignorate.
Cel mai precis test de diagnosticare a Alzheimer este cel genetic, care se foloseste in strainatate si care se va folosi si in Romania, dar costurile sunt mari, de 1.000 de euro.
Si tratamentul medicamentos se ridica la preturi destul de mari, de 100-150 de euro/luna. Bolnavii de Alzheimer au nevoie insa si de servicii comunitare, care sa le ofere ingrijire si sa consilieze membrii familiei. In tara noastra nu exista servicii comunitare pentru acesti bolnavi. (Liana Hainarosie)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.