Cei care utilizeaza telefonul mobil in timpul unei furtuni sunt in pericol de a fi loviti de trasnet. Cel putin asa sustin trei medici, care au publicat in British Medical Journal un articol despre riscurile utilizarii telefonului mobil in timpul fur
Cei care utilizeaza telefonul mobil in timpul unei furtuni sunt in pericol de a fi loviti de trasnet. Cel putin asa sustin trei medici, care au publicat in British Medical Journal un articol despre riscurile utilizarii telefonului mobil in timpul furtunii.

Ei descriu cazul unei adolescente de 15 ani care a fost trasnita cand vorbea la telefon intr-un mare parc din Londra. Ea a fost resuscitata cu succes, dar la un an de la acest accident sufera in continuare de anxietate, tulburari cognitive si motorii.
TRASNET. Cand cineva este lovit de trasnet, bariera constituita de piele face ca energia sa se difuzeze la suprafata corpului, fara a patrunde in organism. Acest fenomen, cunoscut sub numele de ""flashover"" (descarcare electrica), provoaca arsuri externe, dar nu pun in pericol viata celui trasnit. In schimb, contactul cu materiale conductoare de electricitate, precum apa sau obiectele metalice, determina patrunderea energiei in organism, ceea ce antreneaza leziuni ale organelor interne si chiar deces.
Telefonul mobil face parte din categoria obiectelor conducatoare de electricitate din cauza pieselor din metal aflate in interiorul acestuia. Mai mult decat atat, tinut aproape de ureche si gura (orificii), telefonul faciliteaza patrunderea trasnetului in organism si riscul de deces.
""Acest fenomen este o problema de sanatate publica si este necesar ca populatia sa fie educata in ceea ce priveste riscurile utilizarii telefoanelor mobile in exterior, pe timp de furtuna"", a declarat Swinda Esprit, medic la Spitalul Northwick Park Hospital din Marea Britanie. Esprit a dat exemplul Australiei, unde standardele de protectie contra trasnetelor ""recomanda ca obiectele metalice, inclusiv telefoanele mobile si cele fara fir, sa nu fie folosite in exterior pe timp de furtuna"". Nu numai in Marea Britanie s-au inregistrat victime ale descarcarilor electrice in timp ce vorbeau la telefonul mobil, ci si in China, Malaiezia si Coreea.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.