Autoritatile de la Bucuresti admit ca au gresit in problema resursei piscicole din Delta Dunarii, mutata in urma cu un an din administrarea Ministerului Mediului in cea a Ministerului Agriculturii. Masura reparatorie a fost anuntata recent de min
Autoritatile de la Bucuresti admit ca au gresit in problema resursei piscicole din Delta Dunarii, mutata in urma cu un an din administrarea Ministerului Mediului in cea a Ministerului Agriculturii.

Masura reparatorie a fost anuntata recent de ministrul Mediului, Sulfina Barbu, care a recunoscut indirect ca in ultimele sase luni braconajul a atins cote nemaiintalnite. Decizia este deocamdata ""analizata"" de responsabili din minister si ar putea fi pusa in practica in toamna.
MASURA. In urma cu un an, o decizie contrazicea politica axata pe ecologie dusa in ultimii ani in Delta Dunarii de Ministerul Mediului. Resursa piscicola din Rezervatia Biosferei era trecuta de sub aripa Administratiei Rezervatiei (institutie subordonata Ministerului Mediului) sub cea a Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura (institutie din subordinea Ministerului Agriculturii). Si asta, desi o directiva din anul 2000 a Consiliului Europei recomanda acelasi administrator pentru toate resursele din Delta. Suspiciunile s-au amplificat cand s-a aflat ca seful ANPA este importator de conserve din peste oceanic. Asa cum era de asteptat, a inceput o exploatare economica masiva a pestelui din Rezervatie. Cotele de captura au fost si ele mult mai mari decat anul trecut. Pescuitul excesiv s-a intetit anul acesta, cand unii concesionari au renuntat la contracte si s-a inregistrat un braconaj excesiv. Inspectia piscicola, Garda de Mediu si Politia de frontiera au capturat zeci de tone de peste si kilometri intregi de scule si plase de pescuit interzise.
Desi multa vreme autoritatile au negat existenta fenomenului si au afirmat ca braconajul este in media ultimilor ani, acum au dat inapoi. Prin vocea Sulfinei Barbu, autoritatile au recunoscut braconajul excesiv si au admis ca exista discutii pentru trecerea pestelui inapoi in administrarea ARBDD. Termenul inaintat de ministrul Mediului pentru revenirea la normal este toamna lui 2006.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.