Fostul bodyguard al lui Miron Cozma, Florin Ioan Penciuc, a primit azil politic in Anglia, dupa ce a castigat si procesul de extradare pe care statul roman i l-a intentat. Florin Penciuc sustine ca in anul 1999 a intrat in conflict cu autoritatile ro
Fostul bodyguard al lui Miron Cozma, Florin Ioan Penciuc, a primit azil politic in Anglia, dupa ce a castigat si procesul de extradare pe care statul roman i l-a intentat. Florin Penciuc sustine ca in anul 1999 a intrat in conflict cu autoritatile romane si a fost judecat in lipsa, condamnat pentru de trafic de influenta si apoi dat in urmarire prin Interpol. Potrivit acestuia, doua tribunale din Anglia i-au dat castig de cauza, gasindu-l nevinovat, totodata fiindu-i acordat azil politic in Anglia. "Am fost arestat de agentii speciali ai Interpolului si de Unitatea Speciala de Extradari in august 2005. In ciuda acuzatiilor grave lansate de autoritatile romanesti, Justitia britanica m-a gasit complet nevinovat. Dupa o judecata dura am castigat in doua tribunale diferite, atat in tribunalul de azil, cat si in tribunalul special de extradari. Ambele tribunale au ajuns la aceeasi concluzie. Nevinovat. Ma simt pe deplin vindecat pentru ca mi s-a facut dreptate. Dupa sapte ani de hartuire continua din partea autoritatilor romane, Justitia britanica a decis in favoarea mea si impotriva cererii de extradare a Guvernului roman, iar hotararea a ramas definitiva", a declarat, citat de Mediafax, Penciuc.
Acesta sustine ca problemele din Romania i-au fost "fabricate" de SRI si de fosta UM 0215, actualul serviciu special de protectie din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor de la Petrosani, pentru faptul ca ar fi refuzat colaborarea. "Din cauza refuzului meu de a colabora cu fosta UM 0215, aceasta m-a transformat intr-o tinta si au vrut sa ma reduca la tacere. Comandantul acestei unitati si-a abuzat pozitia oficiala, iar apoi a inventat scenarii pentru a scapa de responsabilitatea care-i revine in urma crearii acestor scenarii. Detin dovezi directe care nu au fost expuse in nici un fel si care demonstreaza implicarea directa a structurilor Serviciilor de Informatii din Petrosani, cat si a altor oficiali din alte structuri in cazul meu", a mai declarat fostul bodyguard al lui Miron Cozma.
Cinci ani de detentie
Autoritatile romane au cerut, in 2005, extradarea lui Florin Ioan Penciuc dupa ce, dat in urmarire prin Interpol, acesta a fost arestat la Londra. Subcomisarul Mircea Pitulescu, ofiter la Serviciul de Investigatii Criminale din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Hunedoara, declara, la vremea respectiva, ca Florin Ioan Penciuc a fost dat in urmarire prin Interpol in anul 2000, dupa ce pe numele sau a fost emis un mandat de arestare de catre Tribunalul Hunedoara, el fiind acuzat de trafic de influenta.
Fostul bodyguard al lui Miron Cozma a fost condamnat in lipsa la cinci ani de inchisoare pentru trafic de influenta. In timpul anchetei, politistii au stabilit ca, in perioada aprilie 1998 - iulie 1999, acesta a pretins si primit de la mai multe persoane din Valea Jiului diferite sume de bani. In schimbul acestora, Penciuc le-a promis ca le poate facilita obtinerea unor vize, intrucat are influenta asupra unor functionari de la diferite ambasade.
De asemenea, oamenii legii sustin ca Florin Ioan Penciuc, care este expert in arte martiale, a fost unul dintre bodyguarzii lui Miron Cozma din anul 1994 si pana in 1999, a produs un prejudiciu de peste 17.000 de marci germane si aproximativ sase sute de dolari.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.