Secole de-a randul, Tarile Romane au stat mereu in garda din cauza vecinului musulman din Sud-Est. Imperiul Otoman a fost o forta reala in Europa si in lume, in general. Insemnari de tot soiul ale legaturilor dintre romani si otomani se pastrea

Secole de-a randul, Tarile Romane au stat mereu in garda din cauza vecinului musulman din Sud-Est. Imperiul Otoman a fost o forta reala in Europa si in lume, in general. Insemnari
de tot soiul ale legaturilor
dintre romani si otomani se
pastreaza la Arhivele Nationale. Nepublicate. Pana acum...

Berate, firmane si alte tipuri de documente otomane. Sultanii Imperiului Otoman au emis mii de acte pentru supusii ce-si dovedeau fidelitatea fata de Poarta, printre acestia numarandu-se si romani. Privitorul neavizat vede intr-un document turcesc poate, o opera de arta, un pergament frumos colorat sau, in cel mai bun caz, un document de neinteles. Dar beratele si firmanele otomane au istorii interesante, reprezinta etape importante ale evolutiei istorice a unei regiuni geografice sau franturi de destine. Surprinzator, multe din beratele si firmanele emise de cancelariile sultanilor otomani sunt date unor slujitori ai Patriarhiei Ortodoxe din Constantinopol!
RELATIILE CU BISERICA. ""Patriarhia de la Constantinopol a avut un rol mare in mentinerea unei identitati colective a comunitatilor din Balcani. Legatura acesteia cu Imperiul Otoman nu putea fi pusa la indoiala. Investirea unui staret la o manastire nu se facea doar de catre Patriarhie. Egumenul primea si din partea puterii laice, adica a sultanului, confirmare"", povesteste Claudiu Victor Turcitu, arhivist in cadrul Serviciului de Arhive Feudale, Personale si Colectii al Arhivelor Nationale.
La 22 aprilie 1802, Sultanul Selim al III-lea emitea un berat (brevet) imperial prin care raspundea la un arzuhal (petitie, cerere adresata Portii) al patriarhiei grecesti si confirma numirea calugarului Daniil ca mitropolit de Tarnovo. Povestea pare a fi scurta, dar istoria documentului e una mai mare. Documentul bogat ornamentat este scris divani (un tip de scriere special folosit in cancelaria Divanului imperial). Tugraua, monograma sultanului, este acoperita cu nisip auriu si are diverse ornamentatii florale.
ASA SE FACEA. O parte din diplomele turcesti (Berat-i humayun) aflata la Arhivele Nationale face referire la tot felul de privilegii oferite de sultani diversilor oameni pe care ei ii considerau demni de semnele lor de marinimie. In ele este vorba fie de numiri sau avansari intr-o demnitate in ierarhia administrativa otomana, fie de fapte privind uzufructul unei proprietati funciare, de recompense pentru anumite merite, decoratii, ordine etc. O astfel de diploma era realizata in Cancelaria Fiscului din Imperiul Otoman (Maliye-i kalemi). Avand un caracter administrativ sau economic, beratele treceau prin cancelaria defterdarului, intendent al finantelor, unde li se verifica si se inregistra continutul intr-o condica (defter). Acest fapt este dovedit prin semnatura defterdarului si a altor subalterni ai acestuia, ""semnaturi cu cozi"" ce brazdeaza adesea in lungime sau latime intreaga hartie.

MIGALA. Turaua, monograma sultanului este acoperita cu nisip auriu
si are diverse ornamentatii florale


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.