Cehoslovacia anilor 1894 si un simplu atelier de mestesugari: T&A Bata Shoe. Au urmat 112 ani in industria pantofilor. Prezentul - un milion de clienti pe zi in toata lumea. Un simplu atelier de mestesugari ""pierdut"" in orasul Zlin din
Cehoslovacia anilor 1894 si un simplu atelier de mestesugari: T&A Bata Shoe. Au urmat 112 ani
in industria pantofilor. Prezentul - un milion de clienti pe zi in toata lumea.


Un simplu atelier de mestesugari ""pierdut"" in orasul Zlin din Cehoslovacia anilor 1894. Tomas, Anna si Antonin Bata - trei tineri - se hotarasc sa puna bazele unui atelier care sa creeze pantofi. Trei ani mai tarziu, singurul ramas in companie, Thomas Bata, va uimi intreaga lumea dand ""nastere"" primului pantof din material textil ce va fi cunoscut sub numele de Batovka si, o data cu acesta, mecanizarea procesului de fabricatie in industria de incaltaminte. Istoria putea incepe. Astfel, pana la inceputul anilor a€™30, Bata devine liderul mondial in exportul articolelor de incaltaminte, iar in 1939 acesta ajunge sa detina 63 de companii din diverse domenii, vanzari de 60 de milioane de perechi pe an, in peste 30 de tari.
FUGA DE COMUNISM. In 1945, toate reprezentantele Bata din tarile Europei de Est sunt nationalizate de guvernele comuniste. Compania incepe sa se reconstruiasca din entitatile ramase, iar in 1960 sediul central este oficial mutat in Toronto - Canada sub conducerea lui Thomas J. Bata. Compania se extinde international prin noi fabrici deservind piata locala. Dupa schimbarile politice ale anilor 1990, compania Bata este invitata sa se intoarca in Republica Ceha, unde aceasta a ramas un simbol national de mandrie si realizare.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.