Zice poporul, invatand lectia de la medici, ca tare iti mai chinuiesti ficatul cand il supraincarci cu alcool. Fiindca atunci cand ficatul este pus sa descompuna, sa prelucreze mai mult de 10 ml de alcool pur pe zi, s-a depasit plafonul maxim a
Zice poporul, invatand lectia de la medici, ca tare iti mai chinuiesti
ficatul cand il supraincarci cu alcool.

Fiindca atunci cand ficatul este pus sa descompuna, sa prelucreze mai mult de 10 ml de alcool pur pe zi, s-a depasit plafonul maxim al puterii lui, si peste limita de 10 ml zilnic ficatul nu mai poate metaboliza surplusul de alcool. Prof. dr. Alexandru Oproiu, intemeietor de scoala in gastroenterologie, mentioneaza ca statisticile arata ca 30%-35% dintre cirozele hepatice sunt ciroze de natura aloolica. Si daca 10 ml de alcool pur este cantitatea maxima ce poate fi metabolizata de ficat, rezulta ca un om nu trebuie sa depaseasca 150 ml de vin pe zi in conditiile in care vinul are 7%-8% alcool. Unii uita
ca berea turnata pe gat cam fara masura pentru racoreala este totusi si ea o bautura alcoolica, asa ca nu trebuie depasita cantitatea de
300-350 ml de bere pe zi, in conditiile in care berea are o concentratie de 4% in alcool. Trebuie sa functioneze cumpatarea si cand se bea o tarie: votca, whisky, coniac etc. Aceste bauturi tari contin circa 40% alcool, deci ficatul nu poate metaboliza mai mult de 20-30 ml de bautura tare pe zi. Si amatorii de bautura trebuie sa mai tina minte ca alcoolul se absoarbe total in organism. 10% se absoarbe in stomac, iar restul de 90% in intestinul subtire. Bautorii care au turnat pe gatlej cam 100 ml de tarie zilnic sa se astepte ca, dupa o perioada de 10-15 ani, sa se imbolnaveasca de ciroza.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.