Antibioticele anihileaza microbii ca niste gloante fermecate. Ele trec printre celulele organismului, gasesc microbii si numai pe ei ii omoara. Cercetatorii au descoperit un nou antibiotic, capabil sa ucida bacteriile rezistente la tratament. A

Antibioticele anihileaza microbii ca niste gloante fermecate. Ele trec printre celulele organismului, gasesc microbii si numai pe ei ii omoara. Cercetatorii au descoperit un nou antibiotic, capabil sa ucida bacteriile rezistente la tratament.

A fost descoperit un nou antibiotic capabil sa distruga bacterii din ce in ce mai rezistente la medicamentele actuale, sustine un studiu publicat in revista Nature. Studiul se inscrie in preocuparile cercetatorilor, mai ales in ultimul timp, de a gasi noi medicamente care sa anihileze bacteriile rezistente, precum stafilococul auriu.
Testat deocamdata pe animale de laborator, noul antibiotic este produs in mod natural, chiar de o bacterie numita Streptomyces platensis. De aici provine si denumirea de platensimicina data acestui antibiotic. Medicamentul are un mod de actiune diferit fata de alte antibiotice, ceea ce ii permite eradicarea infectiilor cu stafilococ auriu. Aceste infectii sunt frecvent contractate in spitale, motiv pentru care stafilococul auriu a dezvoltat o rezistenta puternica la antibiotice.
Platensimicina este capabila sa ucida si alte bacterii numite ""gram-pozitive"", precum enterococul rezistent la vancomicina, arata Jun Wang si colegii sai de la laboratoarele Merck. Cercetatorii au descoperit molecula naturala a noului antibiotic intr-un esantion de sol sud-african, dupa ce au testat 250.000 de esantioane.
CONTROVERSA. Modul de actiune al noului antibiotic consta in blocarea sintezei acizilor grasi care alcatuiesc invelisul bacteriilor. ""Acesta este un mod de actiune unic, diferit de cele utilizate de alte antibiotice"", considera autorii studiului. Ei sunt insa contrazisi de Eric Brown, biolog la Universitatea McMaster din Hamilton (Canada), care sustine intr-un comentariu publicat de asemenea in Nature ca: ""Platensimicina reprezinta o descoperire deosebit de importanta pentru medicina. Este un nou compus antibacterian, cu un mecanism extraordinar, dar categoric nu este singurul antibiotic cunoscut pentru actiunea sa de a impiedica biosinteza acizilor grasi ai bacteriilor"". Triclosanul, utilizat mai ales in compozitia sapunurilor antiseptice, si isoniazida, asociata cu alte antibiotice in tratamentul tuberculozei, actioneaza deja in acest mod. Jun Wang apreciaza drept ""incurajatoare"" descoperirea sa si a colegilor de la Merck, dar mai sunt necesare alte etape pentru a confirma eficienta noului antibiotic.

REZISTENTA


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.