Zoe Dumitrescu Busulenga a incetat din viata ieri-dimineata, la 86 de ani. Fara a se izola definitiv de viata culturala, in ultima perioada, doamna Busulenga se retrasese la Manastirea Varatic sub numele monahal sora Benedicta, unde era mai aproape d
Zoe Dumitrescu Busulenga a incetat din viata ieri-dimineata, la 86 de ani. Fara a se izola definitiv de viata culturala, in ultima perioada, doamna Busulenga se retrasese la Manastirea Varatic sub numele monahal sora Benedicta, unde era mai aproape de Dumnezeu.
Intr-un interviu acordat anul trecut Jurnalului National spunea, refacand istoria vietii sale, care este lucrul pe care si-l mai doreste de la timpul ramas pana la intalnirea cu moartea: ""Sper ca Domnul sa-mi dea timp sa retraiesc cu pocainta fiecare din etapele vietii mele. Pana la urma, asta e cainta. Cand trecem dincolo, intai ne judecam pe noi"".
Nascuta la 20 august 1920, Zoe Dumitrescu Busulenga a facut studii muzicale la Conservatorul ""Pro-Arte"", studii juridice si filologice (anglo-germanistica, istoria artelor). A sustinut teze de doctorat in Drept si in Filologie. A fost profesor, sef al Catedrei de literatura comparata la Universitatea din Bucuresti, cercetator si director la Institutul de Istorie si Teorie Literara ""George Calinescu"", director al Scolii Romane din Roma.
A fost membru al Academiei Romane, dar si membru al Acad...mie Europeenne des Science et des Artes s.a. A fost distinsa cu Premiul special al Uniunii Scriitorilor, cu premiile ""Herder"", ""Adelaide Ristori"" s.a. ""Renasterea, umanismul si dialogul artelor"", ""Valori si echivalente umanistice"", ""Eminescu - Cultura si creatie"" sunt cateva dintre lucrarile doamnei Busulenga. Comunitatea academica regreta plecarea spre cele vesnice a lui Zoe Dumitrescu Busulenga, ""unul dintre cei mai distinsi dintre membrii sai, a carui opera ramane un capitol important al culturii noastre"". (Mihaela Suciu)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.