Organizatia Amnesty International a dat publicitatii un nou raport cu privire la scandalul inchisorilor secrete ale CIA din Europa. Noul raport face dezvaluiri legate de avioanele folosite de Agentia Centrala de Informatii din SUA (CIA) pentru

Organizatia Amnesty International a dat publicitatii un nou raport cu privire la scandalul inchisorilor secrete ale CIA din Europa.

Noul raport face dezvaluiri legate de avioanele folosite de Agentia Centrala de Informatii din SUA (CIA) pentru transportul unor presupusi detinuti periculosi din Afganistan si Irak, precum si al liderilor unor celule teroriste din Europa, inspre diferite centre de detentie de pe mapamond.
Documentul intitulat ""Sub nivelul radarului - zboruri secrete pentru tortura si disparitii"" vorbeste despre ""o operatiune secreta in care mai multi oameni au fost arestati, rapiti, transferati si detinuti in secret sau trimisi in tarile in care cestia au fost supusi torturii si tratamentelor inumane"".
Pentru a-si atinge scopurile, CIA a efectuat aproximativ 1.000 de zboruri pe teritoriul batranului continent. Este vorba de zboruri operate prin intermediul unor companii aeriene private, paravan pentru transferul detinutilor, iar acest lucru s-a intamplat si in cazul Romaniei. Documentul precizeaza totodata ca practicile secrete aplicate de Agentia Centrala de Informatii impiedica cunoasterea exacta a numarului de persoane arestate, rapite, transferate, detinute in secret si torturate in numele asa-zisei campanii mondiale antiteroriste, lansate de Statele Unite in 2001, in contextul atacurilor de la 11 septembrie din New York. Aliatii SUA, in aceasta lupta internationala cu un inamic nevazut, sunt si de data aceasta in ""prima linie a frontului"". Romania, Bulgaria, Turcia, Macedonia, Albania, Georgia si Azerbaidjan ar fi putut gazdui centre de detentie ilegale ale CIA. In Romania a aterizat si/sau a decolat din Bucuresti si Timisoara cel putin o aeronava - un Boeing 737-7ET, cu o capacitate de 127 de locuri.
NINJA. In raportul sunt publicate mai multe marturii ale unor fosti detinuti. Trei yemeniti povestesc despre un sistem penitenciar subteran, cu garzi americane si masuri elaborate de mentinere a secretului. Ei au fost arestati in 2003, plimbati prin patru locatii secrete intr-o perioada de 18 luni si paziti cu strasnicie de agenti americani ""cu masti negre de ninja"". Din marturiile lor reiese ca una dintre inchisori s-a aflat in Romania, Bulgaria, Turcia, Macedonia, Albania, Georgia sau Azerbaidjan.

BUCURESTIUL TACE


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.