Circa 350 de avocati ai Baroului Galati - aripa traditionala - au intrat ieri intr-o greva de avertisment, desfasurata pe scarile palatului local de justitie. Ei avertizeaza ca daca pana miercuri, 5 aprilie, Curtea de Apel Galati nu va anula procesu
Circa 350 de avocati ai Baroului Galati - aripa traditionala - au intrat ieri intr-o greva de avertisment, desfasurata pe scarile palatului local de justitie. Ei avertizeaza ca daca pana miercuri, 5 aprilie, Curtea de Apel Galati nu va anula procesul verbal din 21 martie 2006 prin care s-a recunoscut dreptul unui avocat "paralel" de a intra in procese (decizie care practic recunoaste dreptul de a profesa al tuturor avocatilor "paraleli" din barourile lui Pompiliu Bota - creatorul Baroului Constitutional) nu vor mai asigura apararile din oficiu.
Scandalul a pornit de la o decizie a judecatoarei Sorina Luchian, de la Judecatoria Galati, de a refuza la 20 februarie 2006, in cadrul unui dosar civil, prezenta avocatului Traian Arhip (fost judecator) din Baroul Galati - aripa Pompiliu Bota, pe motiv ca nu si-ar fi dovedit calitatea de avocat. Gestul l-a determinat pe fostul judecator sa faca o sesizare impotriva judecatoarei Luchian la conducerea Curtii de Apel Galati, in care s-a plans atat de modul "umilitor" de adresare, cat mai ales pentru ignorarea tuturor actelor pe care le-a prezentat la proces, care ii atestau calitatea de avocat in Baroul Galati. In plus, fostul judecator a dezvaluit faptul ca judecatoarea Sorina Luchian ar fi procedat de o atare maniera, "pronuntand hotarari flagrant nelegale si de vadita coruptie", intrucat mama acesteia ar fi membra in consiliul baroului traditional.
Amintim ca in prezent, in toate judetele exista cate doua barouri cu aceeasi denumire, unul apartinand avocatilor traditionali, iar celalalt al Uniunii conduse de Pompiliu Bota. Ca urmare a sesizarii, judecatorii Curtii de Apel Galati, intruniti intr-o adunare generala la data de 21 martie a.c. au emis un proces-verbal, pe care l-au trimis spre stiinta tuturor instantelor de pe raza Curtii, in care au aratat ca este legala calitatea de avocat a lui Traian Arhip, pe motiv ca Baroul Galati al Uniunii lui Bota este infiintat legal, in baza unei sentinte judecatoresti definitive. Acest document, care ii legitimeaza pe totii avocatii lui Bota, i-a revoltat pe cei 350 de avocati traditionali din Baroul Galati.
Avocatii paraleli, voluntari pentru arestati
Reprezentanta grupului de initiativa al avocatilor traditionali, Domnica Toader, ne-a declarat ieri ca grevistii au somat Curtea de Apel Galati sa anuleze pana la termenul limita de miercuri 5 aprilie respectivul proces verbal, in caz contrar "de joia viitoare vom declansa greva si nu vom mai intra in sedintele penale la mandatele de arestare". Domnica Toader ne-a mai declarat ca doi dintre judecatorii Curtii de Apel Galati, respectiv Ioan Speianu si Sarmisegetuza Tulbure ar fi in litigiu cu Baroul Galati - aripa traditionala, deoarece li s-a refuzat accesul in avocatura pe care cei doi l-ar fi solicitat in prag de pensionare, procesele acestora fiind pe rolul tribunalelor Bacau si Tulcea. Avocata Toader s-a aratat intrigata si de faptul ca presedintele Curtii de Apel Galati, George Popa, fost avocat in baroul sau, a putut semna respectiva adresa: "Nu stiu cum au putut lua asemenea decizii, mai ales ca unii dintre acesti judecatori, cum e si cazul lui Angelica Ciobotaru, au copii inscrisi la noi in barou".
In replica la anuntul de greva lansat de "traditionali", avocatii din baroul lui Bota au anuntat ca vor asigura fara nici un fel de probleme asistenta din oficiu pentru cauzele cu arestati si ca "traditionalii" n-au decat sa iasa din aceste dosare "asa cum au mai facut si in alte judete in situatii similare".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.