Taxa pe viciu si majorarea accizelor, care va intra in vigoare de la 1 iulie, vor duce la majorarea preturilor la bauturi si tigari cu mult peste estimarile optimiste ale Finantelor. Energia electrica si combustibilii se vor scumpi si ei. In sc

Taxa pe viciu si majorarea accizelor, care va intra in vigoare de la 1 iulie, vor duce la majorarea preturilor la bauturi si tigari cu mult peste estimarile optimiste ale Finantelor. Energia electrica si combustibilii se vor scumpi si ei.

In scurt timp, circa doua saptamani, va intra in vigoare asa-numita ""taxa pe viciu"", dupa ce Curtea Constitutionala a declarat constitutional, joi, pachetul Legilor Sanatatii.
TUTUN. Producatorii de alcool si tutun nu prea stiu cum vor putea aplica aceasta lege. ""Potrivit formei actuale a legii si Codului Fiscal, vom fi obligati sa includem aceasta taxa in costuri, pentru ca o platim, si abia apoi sa aplicam acciza si TVA-ul, deci va fi de doua ori taxa la taxa. Astfel ca cei 7.000 de lei vechi in plus la pachetul de tigarete se vor transforma intr-o majorare cu 16.000 de lei"", estimeaza Gilda Lazar, director la JTI Romania. Dar daca Ministerul Finantelor va lua in calcul observatiile oficialilor europeni care nu au fost prea incantati de efectul de taxa la taxa si va transforma taxa pe viciu in procent din acciza, pachetul de tigarete se va scumpi doar cu 10.000 de lei vechi, sustine ea.
ACCIZA. Socul cel mare pentru fumatori va fi la 1 iulie, o data cu majorarea accizelor. ""Acciza va creste, de la 22,1 euro/1.000 de tigarete, cat e in prezent, la 24,5 euro/1.000 de tigarete. Aceasta majorare va duce la o scumpire a pachetului de tigarete cu 3.000-4.000 de lei vechi"", a apreciat Gilda Lazar. Daca adaugam si taxa pe viciu, rezulta ca, din 1 iulie, fumatorii vor plati cu 20.000 de lei mai mult pentru pachetul de tigari. Majorarea accizei minime va duce la scumpirea ""tigarilor populare"" cu 5.000 de lei vechi pe pachet, fara sa se tina cont si de introducerea taxei pe viciu.
BAUTURI. La alcool lucrurile sunt complicate. Introducerea taxei pe viciu in valoare de 200 de euro/hectolitru de alcool pur starneste neclaritati printre producatori. ""Nu stim cum sa aplicam aceasta taxa, ea este exprimata in valoare fixa pe hectolitru si ne intrebam daca trebuie sa-i adaugam TVA, caz in care taxa nu ar mai fi 200 de euro/hectolitru, ci mai mult cu 19%. Nici Finantele nu stiu ce sa ne zica, spun ca au 30 de zile pentru a elabora Normele de aplicare"", explica Radu Morariu, vicepresedinte Garant. Un singur lucru este cert, preturile la tarie vor creste cu minimum 30%. Daca un litru de votca are acum pretul de 130.000 de lei vechi, va ajunge la minimum 200.000 de lei, iar spirtoasele vor costa de la 90.000 de lei vechi in sus. Vestea buna pentru producatorii de alcool este ca aceasta va fi ultima majorare a accizelor, deoarece acestea au ajuns la nivelul UE.

OPTIMISM


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.