Discutam foarte mult despre viitorul Romaniei, care este strans legat de integrarea in Uniunea Europeana, vorbim despre dezvoltarea infrastructurii si cresterea economica, despre mari investitii publice care sa genereze mai multe fonduri la bugetul d
Discutam foarte mult despre viitorul Romaniei, care este strans legat de integrarea in Uniunea Europeana, vorbim despre dezvoltarea infrastructurii si cresterea economica, despre mari investitii publice care sa genereze mai multe fonduri la bugetul de stat, dar nu acordam suficienta atentie resurselor umane, mai ales tinerilor. Cred ca ar trebui sa ne indreptam mai mult atentia asupra segmentului reprezentat de tineri, segment care constituie practic viitorul.
Dezvoltarea economica solida a unei tari presupune existenta unor oameni bine pregatiti, a unor specialisti care sa asigure o anumita evolutie, o continuitate. Iar acest lucru se face prin tinerii care vin din spate, cu un alt tip de mentalitate, deschisi fata de nou si care pot imprima un alt aer proiectelor in care sunt implicati prin idealismul care caracterizeaza aceasta varsta. Insa idealismul nu este suficient pentru a da aripi tinerilor sa se implice mai mult in viata publica, in proiecte care pot influenta mersul economiei. Tinerii au nevoie de siguranta unui trai decent. In acest moment nu putem spune ca exista acest lucru. Programul de locuinte construite prin ANL destinate inchirierii catre tineri le poate oferi un anumit grad de siguranta. In acest an sunt in constructie 6.600 de apartamente, din care aproximativ 4.000 vor fi terminate pana la sfarsitul anului.
Necesarul este insa mult mai mare. Speram ca investitiile in noi locuinte sa creasca, mai ales ca avem un memorandum aprobat pentru a accesa fonduri suplimentare de 200 de milioane de euro. De asemenea, vom promova un proiect prin care sa acordam subventii de pana la 20% tuturor tinerilor care isi construiesc prima casa fie prin ANL, fie prin alti antreprenori.
Asigurarea unei locuinte este foarte importanta. Insa un tanar are nevoie si de un salariu care sa-i inlature sentimentul de grija fata de ziua de maine. Salariul unui medic sau al unui profesor debutant, al unui cercetator, si nu numai, este departe de a-i oferi siguranta de care are nevoie. Un astfel de tanar nici nu-si pune problema ca poate avea o casa a lui, avand in vedere ca veniturile lunare abia daca ii ajung sa-si plateasca facturile curente. Si ne mai miram de migratia masiva care a avut loc in ultimii ani si care inca nu s-a incheiat spre tari in care castigurile sunt foarte tentante. Ca acesti tineri sa ramana in tara trebuie sa ne straduim sa initiem masuri si programe care sa le starneasca interesul sa ramana in tara. Trebuie sa-i lasam sa se implice in viata publica mai mult decat au fost lasati pana acum si sa le acordam creditul necesar pentru acest lucru. Am auzit de multe ori comentarii la adresa tinerilor, care subliniaza lipsa lor de experienta. Cred ca o astfel de abordare
este gresita, mai ales ca printre ei se afla multi specialisti foarte buni. Tinerii trebuie incurajati sa se implice si sa acumuleze experienta, dar pentru asta au nevoie de sustinere din partea noastra.
Am participat saptamana trecuta la o intalnire cu studentii si am observat ca sunt foarte interesati de ceea ce se intampla in jur. Este pacat sa nu le cream facilitati atractive care sa-i determine sa ramana in tara. Avem nevoie de tineri. Administratia publica, sistemul public in general si multe alte domenii au nevoie de forte proaspete.
Si, in loc sa ne consumam energia in dispute politice sterile purtate prin intermediul presei, ar fi mult mai bine daca ne-am indrepta atentia spre programe care sa incurajeze generatiile viitoare sa ramana sa lucreze in Romania.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.