Fostul presedinte al Bancorex, Razvan Temesan, a depus o plangere la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasboug, dupa ce demiterea sa din functie a fost declarata ilegala, dezbaterile incepand in data de 9 februarie. Agentul Guverna
Fostul presedinte al Bancorex, Razvan Temesan, a depus o plangere la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasboug, dupa ce demiterea sa din functie a fost declarata ilegala, dezbaterile incepand in data de 9 februarie. Agentul Guvernamental Beatrice Ramascanu a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ca statului roman i-a fost comunicat acest aspect, iar autoritatile trebuie sa-si prezinte observatiile. Potrivit lui Ramascanu, Temesan a facut plangere privind "durata procedurii", iar la temenul din februarie vor fi discutate admisibilitatea si fondul cazului, conform noii proceduri a Curtii.
Curtea Suprema de Justitie (CSJ) a hotarat, in aprilie 2002 ca demiterea lui Temesan de la conducerea Bancorex a fost nelegala, instanta admitand astfel recursul in anulare declarat de procurorul general al Romaniei, Tanase Joita. Acesta din urma apreciase ca nelegala hotararea din 14 martie 1997 a Adunarii Generale a Actionarilor (AGA) a Bancorex privind destituirea lui Temesan, acuzat ca a majorat capitalul social al bancii, in septembrie 1996, prin conversia in actiuni a certificatelor de depozit fara aprobarea Fondulului Proprietatii de Stat (FPS), care era obligatorie.
Romania pe locul trei la plangeri
In cadrul aceleiasi conferinte, agentul guvernamental a declarat ca Romania se afla pe pozitia a treia ca numar de plangeri inregistrate la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), dupa Federatia Rusa si Turcia, dar nu se numara printre primele state ca numar de condamnari la Strasbourg. Beatrice Ramascanu a mentionat ca de la momentul ratificarii Conventiei Europene a Drepturilor Omului si pana in acest moment, tara noastra a fost obligata sa achite despagubiri in valoare totala de patru milioane de euro, dintre care 3.317.000 de euro reprezinta despagubiri in urma condamnarii statului roman si 587.000 de euro reprezinta "solutii amiabile", intre reclamanti si statul roman. (V. RASCANU)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.