30 martie 1972, ora 10:00. Angajatii Directiei regionale CFR Iasi, insarcinati cu plata retributiilor, parasesc sediul casieriei centrale avand asupra lor sumele corespunzatoare de bani sectoarelor subordonate. Printre acestia se afla si numitul Sarg

30 martie 1972, ora 10:00. Angajatii Directiei regionale CFR Iasi, insarcinati cu plata retributiilor, parasesc sediul casieriei centrale avand asupra lor sumele corespunzatoare de bani sectoarelor subordonate. Printre acestia se afla si numitul Sargu Petru, delegat sa faca platile la Sectorul 1, tabliere. Asupra sa are suma de 35.000 lei. 30 martie 1972, ora 16:00. Angajatii Sectorului 1, tabliere, vazand ca nu vine casierul platitor afla ca cel in cauza a ridicat sumele respective in jurul orei 10:00. Alarmati de aceasta situatie, ei sesizeaza Militia Municipiului Iasi.
ANCHETA. Primele investigatii efectuate au stabilit ca Sargu Petru are domiciliul stabil in municipiul Iasi, este casatorit, avand trei copii majori. Din anul 1964 lucreaza in cadrul Directiei regionale CFR Iasi, unde este cunoscut ca un om disciplinat, hotarat si bine pregatit profesional.
CADAVRUL DIN PADURE. La data de 11 aprilie 1972, in jurul orei 12:00, padurarul Ciobanu Vasile a comunicat telefonic la Militie ca a dat peste cadavrul unui barbat. Locul se afla la circa 17 km distanta de orasul Iasi. Deplasandu-se la fata locului, organele de militie au constatat ca este vorba de cadavrul lui Sargu Petru, care prezinta doua lovituri de cutit. Pe haine se observau urme de tarare. Servieta, in care pusese banii destinati platii retributiilor, disparuse. La o distanta de 50 m de cadavru, pe drumul forestier au fost descoperite urmele unor cauciucuri de autoturism tip Warszawa.
TREI IPOTEZE. Intrand in posesia acestor date, verificarile care s-au declansat s-au axat pe trei ipoteze de lucru: 1. Sargu Petru a fost omorat de o persoana de la locul de munca, poate chiar de un prieten, care a urmarit sa devina posesorul celor 35.000 lei; 2. A fost omorat de o persoana care a aflat intamplator de existenta banilor; 3. S-ar putea ca unii dintre fostii sai prieteni sa-l fi atras intr-o cursa.
DOI SUSPECTI. In sfera ipotezelor formulate a aparut un suspect in persoana lui Postica Constantin, coleg de serviciu cu victima si prieten de pahar. Audiati fiind, colegii de serviciu au confirmat prezenta celui in cauza la serviciu, mai putin intervalul dintre orele 10:00 si 10:45, timp ce i-a fost necesar pentru deplasarea cu tramvaiul de la un sector la altul. Al doilea banuit mai important a fost un tanar, Gherasim Vasile, care se distra zi de zi la campingul ""Stana Poienii"" cu prostituate. Ridicat de la camping, asupra lui s-a gasit suma de 6.000 lei precum si o legatura de chei din care una se potrivea la locuinta victimei. El a precizat insa ca banii ii avea din vanzarea unei case pe care o mostenise, iar cheia provenea de la un lacat. Verificandu-se afirmatiile sale, s-a stabilit ca ele corespund adevarului.
REVENIRE. Investigatiile in jurul lui Postica Constantin au continuat, accentul fiind pus pe cunoasterea comportamentului si relatiilor sale. In ziua de 30 martie, la ora 10:05, un martor s-a intalnit cu el in Piata Garii. Postica statea langa un taxi si astepta pe cineva. Declaratia acestui martor l-a prins pe picior gresit, desfiintandu-i apararea. De asemenea, a fost identificat un sofer de taxi care il transportase prin oras la doua zile dupa crima. Cu ocazia cursei respective, el s-a laudat ca este venit din RFG si a scos din buzunar un teanc gros de 100 lei.

MARTURIE


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.