Mai multi reprezentanti ai Puterii si Opozitiei s-au revoltat ieri fata de declaratiile facute de presedintele PD, Emil Boc si premierul Calin Popescu Tariceanu pe marginea privilegiilor acordate prin noul statut al parlamentarilor, senatorii si d
Mai multi reprezentanti ai Puterii si Opozitiei s-au revoltat ieri fata de declaratiile facute de presedintele PD, Emil Boc si premierul Calin Popescu Tariceanu pe marginea privilegiilor acordate prin noul statut al parlamentarilor, senatorii si deputatii apreciind drept incorecta o eventuala sanctiune aplicata celor care au votat in favoarea legii. Deputatul PD , Daniel Buda, a spus ca spera ca partidul din care face parte sa ia o decizie "dreapta", in cunostinta de cauza, in ceea ce priveste sanctionarea deputatilor care au votat in favoarea proiectului de statut al parlamentarilor, astfel incat sa nu fie create "tensiuni inutile". Buda a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ca problema statutului parlamentarilor este una "insuficient explicata", informeaza Mediafax. "Oamenii au inteles in mod eronat ca se cumuleaza pensia de parlamentar cu cea normala, primita de la stat, sau ca un parlamentar poate iesi la pensie si dupa patru ani de mandat, cu o anumita pensie. Ori, un senator sau un deputat poate opta intre pensia de parlamentar si cea de stat si va iesi la pensie la 65 de ani, conform legii. Pensia parlamentara nu se plateste din fondul national de pensii, ci dintr-un fond special al Camerei Deputatilor", a explicat Buda. El sustine ca din punct de vedere al moralitatii statutului parlamentarilor se poate discuta si a precizat ca proiectul a fost necesar intrucat nu a existat un astfel de document in ultimii 15 ani. Daniel Buda a fost unul dintre deputatii PD care au votat pentru statutul parlamentarilor.
Boc ironizat de Antonescu
Totodata, liderul grupului PNL, din Camera Deputatilor, Crin Antonescu, a declarat ieri, pentru Radio Romania Actualitati, preluat de Rador, ca parlamentarii nu sunt subordonati nimanui si ca Boc isi poate sanctiona doar secretara si soferul. "As vrea sa precizez ca, daca mai aud pe cineva, fie ca este vorba de dl. Boc, fie ca este vorba chiar de dl. Tariceanu, vorbind despre sanctionarea parlamentarilor, am sa le reamintesc ca parlamentarii nu sunt subordonati nimanui, ca pot fi sanctionati doar de organele legii, atunci cand incalca legea si de electorat. In rest, dl. Boc sau altcineva sa-si sanctioneze secretara sau soferul. El a apreciat drept tardiva dorinta premierului de a-i cere presedintelui Romaniei sa nu promulge proiectul de lege. De altfel, deputatul PRM Lucian Bolcas a sustinut ca statutul parlamentarilor este un act de normalitate intr-un stat care se vrea a fi democratic, iar cei care se opun legii dau dovada de populism si nu stiu daca fac deosebirea intre drepturi si privilegii.
Partenerii de coalitie, protesteaza
In schimb, purtatorul de cuvant al Partidului Conservator, Bogdan Ciuca a apreciat ca este normal ca unui parlamentar sa i se ofere un anumit statut. La randul sau, deputatul UDMR, Marton Arpad a apreciat ca nu este mare diferenta intre drepturile pe care le aveau inainte parlamentarii si cele de acum, doar subiectul pare a fi nou. El a spus ca dreptul la pasaport diplomatic pentru toata familia unui parlamentar nu este un drept nou, nici deplasat. Deputatul PD, Cristian Radulescu a afirmat ca legea nu are prea multe prevederi noi. Premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat, joi, ca ii va cere presedintelui Traian Basescu sa retrimita Parlamentului, pentru noi dezbateri, Legea privind statutul parlamentarilor, intentionand sa discute si cu membrii coalitiei majoritare pentru a reduce privilegiile la un nivel "rezonabil". (R.A.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.