Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals" si consilier al ministrului Sanatatii, pe probleme de boli infectioase, a avertizat ieri ca la mijlocul lunii ianuarie 2006, spitalele s-ar putea confrunta cu o crestere
Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals" si consilier al ministrului Sanatatii, pe probleme de boli infectioase, a avertizat ieri ca la mijlocul lunii ianuarie 2006, spitalele s-ar putea confrunta cu o crestere a numarului cazurilor de varicela (varsat de vant), la copii, dar si la adultii tineri. In prezent, in Capitala sunt confirmate zilnic 4-6 cazuri noi de varicela, numarul acestora urmand sa ajunga la 10-12.
Autoritatile analizeaza sa introduca de la anul si aceasta boala intr-un program national de imunizare, vaccinul urmand sa se faca pentru copiii de peste 1 an.
Varsatul de vant este o infectie cauzata de virusul varicelo-zosterian (VVZ) care face parte din familia virusurilor herpetice. VVZ se gaseste in secretia nazala eliminata si in fluidul din vezicule. Varsatul de vant este foarte contagios, 90% din persoanele care nu au imunitate la boala si care sunt expusi o vor face.
Un alt avertisment al specialistilor in boli infectioase se refera la trichineloza (boala capetelor umflate), dat fiind ca in aceasta perioada se consuma multa carne de porc. Trichineloza este o boala periculoasa care se transmite la om de la rozatoare prin intermediul porcilor. Acestia se infesteaza cu trichina daca mananca sobolani sau excrementele acestora infestate. La randul lor, oamenii se imbolnavesc in urma consumului de carne de porc infestata, insuficient sau deloc prelucrata termic pentru a ucide larvele inchistate in tesuturi si mai ales in muschi. Prin sange aceste larve ajung in creier, musculatura inimii si in musculatura striata unde determina un proces inflamator local. Ele pot determina in acest fel tulburari severe de tip encefalita, miocardita, mielita si tulburari de conducere. Practic sunt atinse centrele vitale ale organismului: sistemul nervos central, maduva spinarii si inima.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.