Cercetatorul sud-coreean Hwang Woo-suk a demisionat din functia de profesor la catedra de studii veterinare de la Universitatea nationala din Seul, dupa ce a fost condamnat pentru "falsificarea" unui articol in care anunta "o premiera mondiala" in do
Cercetatorul sud-coreean Hwang Woo-suk a demisionat din functia de profesor la catedra de studii veterinare de la Universitatea nationala din Seul, dupa ce a fost condamnat pentru "falsificarea" unui articol in care anunta "o premiera mondiala" in domeniul clonarii terapeutice, transmite AFP. "Imi cer sincer scuze. Demisionez din postul de profesor la Universitatea nationala din Seul", a declarat cercetatorul.
Ministerul Stiintei si Tehnologiei, care a finantat lucrarile profesorului cu 40 de milioane de dolari incepand din 2002, a prezentat la randul sau scuze, anuntand ca echipa cercetatorului nu mai beneficiaza de sprijinul financiar al statului. "Aceasta intamplare este regretabila", a apreciat ministerul, intr-un comunicat. Institutia a precizat insa ca va sustine alte echipe de cercetare in domeniu.
O comisie de noua membri de la Universitatea nationala din Seul a conchis ca articolul lui Hwang prin care acesta anunta o "premiera mondiala" in ceea ce priveste crearea de celule susa plecand de la un embrion uman obtinut prin clonare era fals. Documentul a fost publicat de revista americana Science in mai 2005 si mentiona izolarea, plecand de la embrioni umani obtinuti prin clonare, a 11 linii de celule susa care corespondeau ADN-ului unei persoane. Comisia, care cere "sanctionarea" lui Hwang, a apreciat ca profesorul a manipulat fotografiile si datele celor doua linii de celule susa, pentru a face comunitatea stiintifica sa creada ca cercetarile sale au dat roade.
"Articolul din 2005 semnat de profesorul Hwang nu include doar simple erori, ci este falsificat cu buna stiinta", a precizat comisia de ancheta. Dupa publicarea articolului, "descoperirea" profesorului sud-coreean a fost calificata de catre cercetatori drept o etapa majora pentru clonarea terapeutica si pentru tratamentul maladiilor incurabile de tipul diabetului sau a bolii Alzheimer.
Comitetul de experti care a efectuat ancheta nu s-a pronuntat totusi asupra autenticitatii descoperirii, cerand efectuarea de noi examene asupra celulelor utilizate in cadrul studiului si care au fost congelate ulterior. Hwang Woo-suk s-a nascut in 1952, intr-o familie de agricultori. El a urmat studii veterinare la Universitatea din Seul in anii 1970 si si-a luat doctoratul cu o teza referitoare la reproducerea animalelor, in 1982. Interesul lui fata de clonare s-a dezvoltat ulterior. In 1999, el a creat-o pe "Yeongryeong", o vaca clonata. De la animale, cercetatorul a trecut la clonarea umana in 2002, deruland studii in scopuri terapeutice. (D.V.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.