Dupa ce saptamana trecuta am tratat subiectul - circulatia cetatenilor romani in strainatate - , acum vom aborda limitarea exercitarii dreptului la libera circulatie. Restrangerea exercitarii dreptului la libera circulatie in strainatate a ceta

Dupa ce saptamana trecuta am tratat subiectul - circulatia cetatenilor romani in strainatate - , acum vom aborda limitarea exercitarii dreptului la libera circulatie.

Restrangerea exercitarii dreptului la libera circulatie in strainatate a cetatenilor romani poate fi dispusa pentru o perioada de cel mult trei ani numai in conditiile si cu privire la urmatoarele categorii de persoane:
a) cu privire la persoana care a fost returnata dintr-un stat in baza unui acord de readmisie incheiat intre Romania si acel stat;
b) cu privire la persoana a carei prezenta pe teritoriul unui stat, prin activitatea pe care o desfasoara sau ar urma sa o desfasoare, ar aduce atingere grava intereselor Romaniei sau, dupa caz, relatiilor bilaterale dintre Romania si acel stat.
In situatia prevazuta la lit. a) masura se dispune, la solicitarea Directiei Generale de Pasapoarte, cu privire la statul de pe teritoriul caruia a fost returnata persoana, de catre tribunalul in a carui raza teritoriala se afla domiciliul acestei persoane, iar cand aceasta are domiciliul in strainatate, de catre Tribunalul Bucuresti.
In situatia prevazuta la lit. b), masura se dispune, la solicitarea institutiei cu competente in domeniul apararii, ordinii publice sau sigurantei nationale care detine date ori informatii cu privire la activitatea pe care persoana o desfasoara sau urmeaza sa o desfasoare in strainatate, de catre tribunalul in a carui raza teritoriala se afla domiciliul acestei persoane, iar cand aceasta are domiciliul in strainatate, de catre Tribunalul Bucuresti.
In cazurile prevazute mai sus, instanta se pronunta, prin hotarare, in termen de cinci zile de la primirea solicitarii autoritatilor competente, si comunica hotararea persoanei, Directiei Generale de Pasapoarte, Inspectoratului General al Politiei de Frontiera si serviciului public comunitar pentru eliberarea si evidenta pasapoartelor simple, competent sa elibereze pasaportul simplu persoanei impotriva careia a fost dispusa masura.
DEZBATERE. Hotararea data este supusa apelului, in termen de 5 zile de la comunicare, la Curtea de Apel competenta teritorial. Instanta se pronunta in termen de 3 zile de la data primirii cererii. Hotararea Curtii de Apel este supusa recursului, termenul de recurs, precum si cel de judecata fiind de 5 zile. Exercitarea cailor de atac prevazute mai sus nu suspenda executarea hotararii instantei iar prezenta procurorului la toate sedintele de judecata este obligatorie. In baza hotararii definitive si irevocabile a instantei competente, prin care s-a dispus masura, serviciul public comunitar efectueaza in pasaportul simplu al persoanei mentiunile corespunzatoare referitoare la perioada si statul/statele pentru care se aplica masura restrangerii exercitarii dreptului de a calatori in strainatate.
SUSPENDARE. Exercitarea de catre o persoana a dreptului la libera circulatie in strainatate se suspenda numai in urmatoarele situatii:
a) este invinuita sau inculpata intr-o cauza penala si a fost dispusa instituirea unei masuri preventive in conditiile Codului de procedura penala;
b) a fost condamnata si are de executat o pedeapsa privativa de libertate;
c) este internata intr-un centru de reeducare sau intr-un institut medical-educativ, in conditiile legii penale;
d) nu a respectat masura restrangerii exercitarii dreptului la libera circulatie in strainatate, dispusa in conditiile legii.
In vederea punerii in executare de catre autoritatile competente a masurii de suspendare a exercitarii dreptului la libera circulatie in strainatate, autoritatile care au dispus masurile au obligatia de a le comunica Directiei Generale de Pasapoarte, Inspectoratului General al Politiei Romane si Inspectoratului General al Politiei de Frontiera. Suspendarea exercitarii dreptului la libera circulatie in strainatate inceteaza de drept la data la care inceteaza masura dispusa.
In situatia in care persoana impotriva careia se instituie masura suspendarii exercitarii dreptului la libera circulatie in strainatate a fost returnata in baza unui acord de readmisie din statul pentru care i-a fost restrans dreptul la libera circulatie in strainatate, perioada pentru care se poate suspenda acest drept poate fi majorata pana la 5 ani. Pe durata suspendarii exercitarii dreptului la libera circulatie in strainatate, cetateanului roman i se poate refuza temporar eliberarea documentului de calatorie de catre autoritatea competenta sa elibereze aceste documente, iar daca i-a fost eliberat ii poate fi retras de catre autoritatile competente sa puna in executare masura.
EXCEPTII. La cererea persoanei impotriva careia
s-a dispus masura suspendarii exercitarii dreptului la libera circulatie in strainatate, instanta de judecata care a instituit aceasta masura poate dispune suspendarea temporara a executarii acesteia si inlocuirea acestei masuri, pentru o perioada limitata de timp, cu masura restrangerii dreptului la libera circulatie, in urmatoarele cazuri:
a) persoana urmeaza sa se deplaseze in strainatate pentru a urma un tratament medical care nu este posibil pe teritoriul Romaniei si fara de care viata sau sanatatea ii este pusa in mod grav in pericol, prezentand documente doveditoare in acest sens, emise sau avizate de autoritatile medicale romane;
b) in cazul decesului in strainatate a sotului sau a unei rude de pana la gradul al IV-lea inclusiv;
c) in alte situatii obiective, care necesita prezenta temporara a persoanei pe teritoriul altui stat, fara de care interesele legitime ale acesteia sau ale altui cetatean ar fi in mod grav afectate.
In cazul in care instanta admite cererea de inlocuire a masurii suspendarii exercitarii dreptului la libera circulatie in strainatate cu masura restrangerii dreptului la libera circulatie prin hotararea pe care o pronunta trebuie sa stabileasca perioada exacta, precum si statul/statele in care persoana poate calatori.

TRANSMITEREA PATRIMONIULUI SUCCESORAL


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.