Patru dintre maestrii dreptului penal au opinat cu privire la instrumentarea dosarului stenogramelor. Aproape in unanimitate, ei au declarat ca acest dosar nu are nici un suport tehnic, iar in instrumentarea cauzei nu au fost administrate nici un fel
Patru dintre maestrii dreptului penal au opinat cu privire la instrumentarea dosarului stenogramelor. Aproape in unanimitate, ei au declarat ca acest dosar nu are nici un suport tehnic, iar in instrumentarea cauzei nu au fost administrate nici un fel de probe care sa dovedeasca acuzatiile.
Cercetarile pot avea doar consecinte morale
Avocatul Ioan Mustata, din cadrul Baroului Bucuresti, a declarat ca, in lipsa unor probe concrete, cercetarile nu pot avea consecinte decat sub aspect moral. Potrivit avocatului Mustata, nu se poate dovedi ca unele persoane au intervenit pe langa functionari publici, decat daca "unele persoane cu functii de conducere din cadrul Parchetul National Anticoruptie sau al Curtii de Conturi au acceptat sau au lasat sa se creada ca accepta astfel de interventii, care au drept consecinta acte ilicite cu consecinte de ordin penal, material sau de orice alta natura". Un alt aspect asupra caruia Mustata a atras atentia a fost dovedirea autenticitatii stenogramelor si identificarea persoanei care le-a "aruncat pe piata", deoarece aceasta ar fi trebuit sa se adreseze direct organelor de urmarire penala, declinandu-si identitatea. De asemenea, Mustata a criticat implicarea ministrului Justitiei, Monica Macovei in acest caz, in conditiile in care nu a fost stabilit gradul de autenticitate al acestor stenograme.
"S-a pus carul inaintea boilor"
Contactat de reporterii ZIUA, maestrul Lucian Bolcas a declarat ca este absolut rusinos modul in care au inteles procurorii anchetatori sa desfasoare ancheta in acest caz. In plus, avocatul Bolcas a afirmat ca, in anchetarea cauzei, din interese politice, "s-a pus carul inaintea boilor", fiind puse sub invinuire persoane impotriva carora nu exista probe de nici un fel. "De principiu, consider ca nu este de demnitatea Justitiei sa spele podelele de toate murdariile politice, pentru ca tot ceea ce contin aceste inregistrari, pe care nici macar nu le voi numi stenograme, sunt doar murdarii politice. Acestea trebuie sanctionate politic si moral, dar nu au nici o legatura cu cercetarea penala. Declansarea unei astfel de anchete este total in afara legii. Din punct de vedere al unei desfasurari normale a unei anchete penale, este inadmisibil sa se puna sub invinuire persoane a caror acuze sunt continute intr-un act a carui autenticitate nu a fost dovedita. Personal, nu ma indoiesc de autenticitatea acestor inregistrari, iar convingerea mea vine ca urmare a tonului dispretuitor cu care anumiti lideri ai PSD au vorbit despre Corneliu Ciontu si Anghel Stanciu, chemati sa le faca jocurile politice. Este dispretul cumparatorului fata de un lucru deja cumparat. Cu toate acestea, convingerea mea personala nu tine loc de proba in instanta. In zelul Parchetului General de a da satisfactii anumitor cercuri politce, s-a uitat ca procedura penala contine si o faza de cercetari prealabile si ca numai desavarsirea acesteia permite invinuirea unor persoane."
"Actiunea magistratilor este fireasca"
Avocatul Corneliu Turianu a declarat, ieri, intr-un interviu acordat reporterilor ZIUA ca modul in care au actionat procurorii anchetatori a fost unul firesc, si in conformitate cu prevederile legale in vigoare. Turianu s-a declarat convins ca procurorii au deja un probatoriu, bazat pe inregistrarile aflate pe casetele sedintelor (n.r. - desi acestea nu exista) si a afirmat ca efectuarea de acte premergatoare inceperii urmaririi penale este legala in aceste conditii. Mai mult, avocatul Turianu a precizat ca este nu numai legal, dar si natural ca persoanele anchetate sa fie instiintate in legatura cu acest aspect.
"Procurorii au actionat la comanda politica"
Maestrul Antonie Iorgovan (foto) a declarat ca tot dosarul stenogramelor nu este decat o actiune politica, care demonstreaza fara putinta de tagada obedienta fata de actuala putere de care dau dovada procurorii. "Acest dosar face bine celor de la putere, iar procurorii, baieti simpatici si orientati, au sarit imediat in barca atacurilor sub aceasta forma impotriva celor din PSD. O sa cred in impartialitatea procurorilor cand vor face ceva in legatura cu plangerea penala pe care am depus-o cu privire la Traian Basescu, care si-a permis sa faca fals si uz de fals, ca sa puna mana pe o casa. Basescu a si recunoscut acest lucru initial, cand a declarat ca o va da inapoi, dar a renuntat cand a vazut ce bine sta in sondaje. Se pare ca in Romania obraznicia si tupeul se transforma in calitati cu iz de erou". Referitor la comunicatul Parchetului General, prin care se anunta efectuarea de acte premergatoare inceperii urmaririi penale impotriva Rodicai Stanoiu si Florin Georgescu, maestrul Antonie Iorgovan a precizat ca acesta "se doreste a fi o justificare a faptului ca s-a inceput urmarirea penala fara nici o proba". Potrivit lui Iorgovan, urmarirea penala poate fi declansata doar dupa ce sunt stranse toate probele, din acel moment, probarea vinovatiei devenind doar o chestiune de timp.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.