Confederatia patronala UGIR 1903 anunta, prin intermediul unui comunicat de presa, ca va trece la aplicarea sistemului gradual unitar de actiuni patronale si protest colectiv, ca urmare a intentiei Executivului de a majora taxa pe valoare adaugata de
Confederatia patronala UGIR 1903 anunta, prin intermediul unui comunicat de presa, ca va trece la aplicarea sistemului gradual unitar de actiuni patronale si protest colectiv, ca urmare a intentiei Executivului de a majora taxa pe valoare adaugata de la 19% la 22%. UGIR 1903 acuza de asemenea "stilul de a guverna prin declaratii de presa si politica fiscala confuza si improvizata care genereaza scaderea competitivitatii economiei romanesti" si solictita celorlalte confederatii patronale din Romania sa-si uneasca eforturile pentru a "pune in practica profesionalizarea actului de guvernare". Conform comunicatului citat, Guvernul savarseste doua greseli majore. In primul rand, trateaza neprofesional procedura de elaborare a politicilor economice fiscale. "Nefundamentarea deciziilor cu efect in economie pe solicitarile patronatelor, absenta studiilor de impact si a strategiilor de convergenta cu economia europeana, fac din Romania o tara guvernata pe genunchi", explica UGIR 1903. De asemenea, confederatia arata ca Guvernul si-a propus, in al doilea rand, construirea unui patronat obedient. "Acest stil de guvernare neprofesionit are un impact devastator asupra intereselor de dezvoltare a Romaniei si asupra sanselor integrarii europene a tarii noastre", mai arata confederatia patronala. Sistemul gradual si unitar de actiuni patronale presupune actiuni de lobby, conferinte de presa, memorii, interventii si proteste scrise trimise catre instiutiile statului, interventii in presa scrisa, TV, radio, informarea organizatiilor europene si internationale patronale si de dialog social, intreruperea negocierii controalelor colective de munca, actiuni in instanta, retragerea din comisiile de dialog sociel si CES si, in final, greva fiscala. Problema cresterii TVA a revenit, recent, in prim-plan, dupa ce vicepresedintele PNL Dan Radu Rusanu a declarat ca majorarea TVA de la 19 la 22% si reducerea contributiilor sociale sunt doua masuri certe, care vor fi puse in aplicare de la 1 ianuarie 2006. Potrivit noului ministru al Finantelor, Sebastian Vladescu, majorarea TVA nu reprezinta, insa, singura optiune. In plus, un comunicat PNL precizeaza ca partidul nu a luat nici o decizie in ceea ce priveste majorarea TVA si nici Cabinetul Tariceanu nu a luat in calcul o asemenea modificare a sistemului de impozitare a consumului.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.