Daca ati epuizat orice distractie pe Litoral, puteti incerca un tatuaj. Daca nu unul permanent, macar unul temporar. In Costinesti sunt cativa pictori dornici sa se joace cu pensula pe corpul turistilor. Pictorii au invadat Litoralul. Daca nu vrei

Daca ati epuizat orice distractie pe Litoral, puteti incerca un tatuaj. Daca nu unul permanent, macar unul temporar. In Costinesti sunt cativa pictori dornici sa se joace cu pensula pe corpul turistilor.

Pictorii au invadat Litoralul. Daca nu vrei un portret, care de cele mai multe ori te infatiseaza mai urat decat esti, poti incerca, tot la ei, un tatuaj.
HENA CUMPARATA DE PE INTERNET. Stiti cum sta treaba cu aceasta afacere estivala? Inchiriezi cam un metru de alee, contra sumei de 300 de euroi pe sezon, apoi iti instalezi sandramaua. In cele mai multe cazuri, patronii vin de acasa doar cu trusa, nu au nici macar o umbreluta care sa-i fereasca de soare. Caci au fost zile caniculare, iar ploi ioc, in ciuda avertismentelor disperate ale meteorologilor. Ce contine trusa? Pai, cateva pensule de diferite marimi, niste albume cu diverse modele si zeci de cutiute cu hena. A, si cativa bolovani, ca sa tina pe loc, in caz de vant, desenele. Pe aceasta tema am purtat discutii cu mai multi artizani, printre care se afla si o copilita, studenta la Arte Plastice. Cica hena ti-o poti procura de pe Internet, cu 40 de euro, circa 20 de ml: ""Dar sa nu vi se para mult, caci dintr-un flacon poti face peste 200 de tatuaje"". Da? Brusc am facut un calcul scurt si am realizat ca nu trebuie sa-i compatimesti pe acesti oameni care-si sacrifica vara muncind. Si cum ei nu sunt obligati sa le dea clientilor bonuri fiscale, statul ii impoziteaza standard, cu doar 3 milioane de lei pe luna. Am aflat ca zilnic, cine munceste de dimineata pana-n noapte poate strange si cate 2-3 milioane de lei. Ei, vedeti, asta da, afacerea vietii. Pacat ca activitatea lor dureaza doar trei luni, caci, in caz contrar, si-ar fi inaltat vile in Pipera. Mai exista si ceva inconveniente. De pilda, hena, vopseaua bazata pe extracte naturale, pateaza pielea si hainele: ""Nici nu mai imi dau silinta sa-mi spal imbracamintea. Toata vara ma puteti vedea asa, cu acelasi tricoul si cu mainile patate. Pielea se mai sterge cu acetona, numai ca, daca o folosesti zilnic, iti arde palmele.
LA VEDERE. Cat priveste clientii, acestia se impart in doua mari categorii: copiii si liceenii, mai rar a solicitat un tatuaj vreo persoana de varsta a doua. Daca pentru pusti sunt oferte precum Tom si Jerry, ursuleti sau alte personaje indragite de desene animate, ceilalti isi aleg desene mai ciudate ori semne zodiacale europene si chinezesti. Pentru rock-eri, categorie mai aparte, exista cateva pagini cu un ""meniu"" special: Moartea cu coasa sau monstri. Sa va spunem cate ceva si despre durata desenelor, caci sunteti intrebat din start pe cate luni il doriti. Iar preturile sunt direct proportionale cu termenul solicitat. Pentru un tatuaj ce se sterge dupa doua saptamani platiti 50.000 de lei vechi, in timp ce pentru unul de trei luni, 250.000 de lei, la fel de vechi. Am urmarit, de curiozitate, ritualul: vine persoana, rasfoieste mapa cam o ora, caci e greu sa te hotarasti, dupa care pui degetul pe dihania preferata. Mai ramane sa alegi locul unde pictorul se poate desfasura. Se prefera spatele, umarul sau glezna. Cum preturile nu sunt tocmai mari, majoritatea pustilor veniti pe Litoral sunt tentati. Ce se gandesc? Si asa se sterge cu timpul, in plus, e la moda si nu vrei sa te lasi mai prejos decat colegula€¦ Deja isi aleg hainele in asa fel incat tatuajul sa fie expus. Deci, daca il au pe umar, poarta doar maiouri, iar daca e pe glezna apeleaza la pantaloni pescaresti. Ca doar nu au dat banii degeaba, sa stea undeva, pitit!

NECAZURI


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.