Aceasta nu este o actiune in care armata doreste sa isi arate forta si sa castige. Aceasta este o operatiune pe care armata trebuie sa o duca la bun sfarsit. Armata isi va indeplini misiunea intr-un mod sau altul, dar va actiona tinand seama de durer
Aceasta nu este o actiune in care armata doreste sa isi arate forta si sa castige. Aceasta este o operatiune pe care armata trebuie sa o duca la bun sfarsit. Armata isi va indeplini misiunea intr-un mod sau altul, dar va actiona tinand seama de durerea si de tragediile personale ale colonistilor evacuati.
Acesta a fost mesajul pe care seful Armatei israeliene, generalul Dan Halutz, l-a adresat ofiterilor care au participat la sedinta de lucru care a precedat predarea ordinelor de evacuare a Fasiei Gaza (operatiunea "O Mana Intinsa Fratilor").
Evacuarea colonistilor evrei care nu au parasit Fasia Gaza pana la data de 17 august 2005 va incepe pe data de 18 august 2005 si va dura maximum 10 zile.
Pentru a nu ii expune pe tinerii soldati, ofiterii superiori ai armatei israeliene sunt cei care, cu lacrimi in ochi, conduc actiunea de evacuare a populatiei evreiesti din putinele asezari in care inca au ramas grupe de colonisti (4000-5000 de colonisti) care inca spera ca un miracol ii va ajuta sa ramana in casele in care s-au nascut si au crescut.
Pozitia luata impotriva evacuarii de catre colonistii care nu reusesc sa gaseasca puterea necesara pentru a lasa totul in urma, este mai mult simbolica.
Este clar ca evacuarea va fi finalizata in cateva zile, controlul Fasiei Gaza fiind transferat catre Autoritatea Palestiniana conform planului conceput cu mult timp in urma.
Palestinienii deja sarbatoresc
In timp ce soldatii israelieni si colonistii evrei impartasesc situatii greu de explicat, in timp ce soldatii israelieni se intreaba daca oare comunitatea internationala are dorinta si putinta de a percepe si de a aprecia efortul facut de statul Israel in favoarea palestinienilor, organizatiile teroriste palestiniene sarbatoresc deja "infrangerea dusmanului sionist".
Autoritatea Palestiniana care nu isi poate permite pierderea influentei asupra populatiei locale organizeaza si ea sarbatorirea evenimentului. La urma urmei, o mare parte din membrii de varf ai Autoritatii Palestiniene sunt persoane care in trecut au fost implicati intr-un mod sau altul in activitati teroriste. Astazi, aceste persoane sunt "personalitati respectabile," ale unui sistem politic corupt si slab de inger.
Fata in fata cu ei se afla "militantii" sau "luptatorii libertatii," asa cum sunt numiti de catre mass-media internationale, membrii gruparilor teroriste "Hamas", "Jihad Islami BeFalestin" si "Frontul Popular".
In modul cel mai traditional si de altfel asteptat, acestia se cearta intre ei incercand sa isi impuna autoritatea necesara pentru revendicarea "victoriei" si a drepturilor asupra teritoriilor si bunurilor lasate in urma de israelieni.
Cert este ca, in timp ce Abu Mazen, presedintele ales al Autoritatii Palestiniene, a numit evacuarea Fasiei Gaza "un act istoric" si si-a declarat dorinta de a continua convorbirile de pace cu statul Israel, teroristii gruparilor "Hamas" si "Jihad Islami BeFalstin" au declarat ca refuza sa predea armamentul pe care il detin "in mod legal" si pe care il vor folosi pentru "eliberarea Palestinei" (definitie conceputa de Yaser Arafat si care include teritoriul statului Israel, n.a.).
Pe 15 august 2005, intr-un interviu acordat postului de televiziune Elaalam, Haled Mishal, seful biroului politic al gruparii teroriste "Hamas" a declarat: "Nu avem nici o alta cale decat cea de a ne pregati pentru o noua runda de conflicte armate menite sa duca la eliberarea pamantului nostru, pentru a ne lua inapoi Ierusalimul si drepturile noastre, totul cu ajutorul lui Allah."
Declaratiile contradictorii date de Abu Mazen si Haled Mishal pot fi interpretate ca un semn al perioadei haotice care se va abate asupra Fasiei Gaza imediat dupa iesirea ultimului evreu si a ultimului soldat israelian din acea zona.
Daca haosul va iesi din Fasia Gaza si se va abate asupra Israelului, daca teroristii palestinieni nu vor fi potoliti si tinuti in frau de Autoritatea Palestiniana, daca rachete artizanale vor fi trase, din Fasia Gaza, asupra oraselor israeliene din vecinatate, palestinienii pot conta pe reactia imediata si dura a aceleiasi armate (israeliene) care si-a evacuat cetatenii numai pentru a da pacii o sansa.
Acum, totul depinde de modul in care Autoritatea Palestiniana va sti sa administreze un teritoriu napadit de teroristi, care au un singur scop in viata: sa terorizeze si sa ucida in numele lui Allah.
Evacuarea Fasiei Gaza este sfarsitul unei ere si inceputul alteia: in scurt timp vom afla daca aceasta era va fi una de pace sau una de razboi.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.