Cutitul de spart gheata cu care a fost asasinat Leon Trotki, in 1940, in Mexic, a reaparut dupa ce fiica unui politist a incercat sa il vanda descendentilor comunistului rus. Nepotul lui Trotki, Esteban Volcov Bronstein, a explicat ca Ana Alicia Sala
Cutitul de spart gheata cu care a fost asasinat Leon Trotki, in 1940, in Mexic, a reaparut dupa ce fiica unui politist a incercat sa il vanda descendentilor comunistului rus. Nepotul lui Trotki, Esteban Volcov Bronstein, a explicat ca Ana Alicia Salas i-a propus sa cumpere arma cu care a fost omorat bunicul lui. Ea a mai facut o propunere similara si muzeului Trotki. "Cumpararea unui instrument atat de sinistru nu ne intereseaza", a fost raspunsul lui Bronstein. Nepoata politistului sustine ca arma crimei ar fi patata si in ziua de azi cu sangele lui Trotki.
Cutitul a disparut in 1940, la cateva luni dupa reconstituirea faptelor, realizata de politia mexicana, a declarat Carlos Ramirez, administratorul Muzeului Trotki din Mexico. "Nu il vom cumpara pentru ca nu avem bani si pentru ca aceasta piesa a fost furata dintr-un comisariat de politie, unde era pastrata impreuna cu celelalte probe ale asasinatului", a precizat el. Esteban Volcov, in varsta de 79 de ani, si-a exprimat regretul ca fiica politistului vrea sa castige bani de pe urma vanzarii acestei arme si i-a sugerat sa o doneze. "Numai daca doneaza aceasta arma muzeului voi accepta sa fiu supus la un test ADN pentru a verifica daca este vorba de obiectul folosit la asasinat", a declarat nepotul lui Trotki. Lev Davidovici Bronstein (1879-1940), care si-a schimbat numele in Leon Trotki in 1902, a fost asasinat la 20 august 1940 de spaniolul Ramon Mercader del Rio, care a indeplinit ordine primite de la dictatorul Iosif Stalin.
In exil
Trotki inconjurat de admiratori americani, 1940 Odinioara un rival al dictatorului Iosif Stalin la cea mai inalta functie in Rusia sovietica, Leon Trotki a ales in cele din urma calea exilului in Mexic, in anii '30, unde a primit azil politic. Totki a fost dintotdeauna constient ca Stalin il dorea mort si de aceea era permanent preocupat de o posibila tentativa de asasinat. In 1937, Trotki le multumea mexicanilor ca i-au acordat azil. "Stimata audienta, veti intelege ca trebuie sa ma exprim in engleza pe care o stiu, care nu e cea mai buna cu putinta, dar trebuie sa va multumesc pentru intelegerea de care ati dat dovada", spune revolutionarul. In Mexic a trait pana la un moment dat in casa pictorului Diego Rivera, iar mai apoi in casa Fridei Kahlo, care i-a fost si amanta la un moment dat. Trotki s-a certat insa cu Rivera si in 1939 s-a mutat in Coyoacan, o suburbie a Mexico City.
Temerile lui Trotki de asasinate s-au dovedit intemeiate. Pe 24 mai 1940 a supravietuit unui atac atribuit unor asasini presupusi sovietici. Mai tarziu, pe 20 august 1940, Trotki a fost atacat si asasinat in propria lui casa de un agent stalinist, Ramon Mercader, care i-a infipt un cutit de spart gheata in cap. Lama cutitului fusese scurtata mult pentru a permite mascarea lui. Lovitura nu a fost suficient de precisa si de puternica si nu l-a ucis imediat pe Trotki. Martorii oculari spuneau ca Trotki, sangerand si strigand dupa ajutor, a inceput o lupta disperata cu atacatorul sau. Auzind zgomotul, garzile de corp ale lui Trotki au navalit in camera si aproape l-au omorat pe Mercader. Trotki i-a oprit, strigand: "Nu-l ucideti! Acest om are de spus o poveste." Trotki a murit a doua zi.
Mercader a marturisit mai apoi la tribunal: "Mi-am asezat haina de ploaie pe masa in asa fel incat sa pot scoate cutitul de spart gheata, care era in buzunar. Am decis sa nu ratez minunata sansa care mi se oferea. In momentul in care Trotki a inceput sa-si scrie articolul, mi-a oferit sansa ce o asteptam. Am scos cutitul de spart gheata din haina de ploaie, l-am strans in mana si, cu ochii inchisi, i-am dat o lovitura teribila in cap". Casa lui Trotki din Coyoacan a fost pastrata aproape in aceeasi stare ca in ziua asasinatului si acum este muzeu. Mormantul lui se afla in curtea casei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.