Seful uneia dintre cele mai puternice organizatii de mafioti din New York, Joseph Massino, a fost condamnat pe viata in urma unui proces in care a fost acuzat de complicitate la opt crime, relateaza BBC online.
Massino, care este "capo di tutti
Seful uneia dintre cele mai puternice organizatii de mafioti din New York, Joseph Massino, a fost condamnat pe viata in urma unui proces in care a fost acuzat de complicitate la opt crime, relateaza BBC online.
Massino, care este "capo di tutti capi" al familiei Bonanno, pledase deja ca vinovat de anul trecut, fiind acuzat de sapte crime.
Joi, el a admis in fata Curtii ca a ordonat si o alta crima, in 1999, si anume asasinarea lui Gerlando, care era si el membru al familiei Bonanno. Victima era poreclita "George din Canada". De atunci, "Ultimul Don" a declansat un razboi impotriva fostilor asociati.
Dupa ce a fost prins, Massino a intrat in istoria americana ca fiind un boss al mafiei de "stil vechi" si cel mai "sus-pus" informator al FBI. El a decis sa vorbeasca, pentru a scapa de pedeapsa cu moartea, care il astepta dupa asasinatele din 1999.
"Ultimul Nas" le-a aratat agentilor FBI unde sunt banii si unde sunt cadavrele victimelor sale. Asa a fost intelegerea care i-a salvat viata, intelegere care a mai cuprins si suma de aproape opt milioane de dolari in cash, plus 267.000 de dolari in aur, pentru sotia sa. El a putut bate palma cu FBI-ul, pentru ca stia unde sunt ingropate victimele sale, iar nevasta sa stia unde sunt ascunsi banii murdari ai bandei pe care o conducea.
Desi a scapat de pedeapsa cu moartea, boss-ul familiei Bonanno a primit doua pedepse pe viata.
Dupa ce a aflat de sentinta sotului ei, femeia a plecat la vila sa, din Howard Beach, Queens. Agentii federali i-au permis acesteia sa-si pastreze casa, ca recompensa pentru fapul ca sotul ei "este cel mai mare las din istoria mafiei", dupa cum au mentionat ziarele americane.
Procesul a reprezentat un deliciu pentru observatori: gangsterul cunoscut ca fiind "Ultimul Don" a recunoscut cu o voce pierduta, soptita, in fata judecatorului, ca a fost seful familiei mafiote Bonanno si ca el este cel care a ordonat, in 1999, uciderea unui alt boss, Gerlando Sciascia. "Ca sef al familiei Bonanno, am dat ordin ca George sa fie asasinat", i-a spus acesta judecatorului federal Nicholas Garaufis.
In aceasta lovitura, Massino i-a implicat si pe patru din subordonatii sai, "Johnny Joe, Mikey Nose si Patty DeFilippo" si pe cumnatul sau, Salvatore Vitale.
"Ultimul Don" a ascultat linistit sentinta si a inceput sa se foiasca pe scaun cand, la final, judecatorul a citit o scrisoare de la Laura Trinchera, fiica uneia dintre victime Dominick (Big Trin) Trinchera, care a fost asasinat in 1981: "Joseph Massino ne-a privat de o mare parte a vietii noastre. Tatalui meu nu i s-a dat ocazia sa-si vada copiii crescand. Joe Massino nu a permis acest lucru", scria aceasta. Pe timpul procesului, rudele si prietenii victimelor au pastrat tacerea, insa dupa pronuntarea sentintei, s-au auzit numeroase aplauze in sala. In fata tribunalului, vaduva lui Trinchera, Donna, a declarat ca "Joe este un nemernic, o rusine. A primit ce merita".
La scurt timp dupa ce Massino a fost arestat, el a decis sa colaboreze cu FBI-ul. Atunci, "Ultimul Don" s-a dus la un cimitir impreuna cu agentii FBI, unde le-a indicat unde se afla scheletele lui Trinchera si al altei victime. Mai mult decat atat, Massino a recunoscut ca stia de un plan secret al actualului boss al familiei Bonanno, Vincent Basciano, care punea la cale asasinarea unui procuror federal si care a fost inregistrat cand vorbea, din inchisoare, despre acest lucru.
Avocatul lui Massino are de gand sa pledeze anul viitor pentru o reducere a pedepsei clientului sau, datorita faptului ca acesta a fost un martor valoros impotriva Mafiei.
Procesul lui Vinny Minunatul
In urma procesului, lui Joe Massino i se vor cere daune de mai multe milioane de dolari, iar mai multe proprietati ale acestuia vor fi vandute, pentru a acoperi aceste sume. Printre aceste imobile se numara si restaurantul Boss-ului, CasaBlanca, care este situat in Maspeth, Queens. In orice caz, din banii care Massino ii da statului, o parte sunt alocati si programului de protectie in care vor intra fiica si sotia sa.
Desi sentinta s-a pronuntat, Massino va mai aparea in fata judecatorului, tot ca martor al acuzarii, intr-un proces intentat succesorului sau, Vincent Basciano, care a fost poreclit "Vinny Minunatul".
Judecatorul a tinut sa mentioneze, in final, ca "activitatile, ritualurile si personajele lumii interlope au fost de mult romantate de catre mass-media ultimor 30 de ani. Insa acest proces, ca multe altele dinaintea sa, a portretizat realitatea din spatele crimei organizate".
In perioada sa de glorie, Joseph Massino, era cunoscut ca un adept al "Codului de onoare al Cosa Nostra". El isi conducea "imperiul" din faimosul sau restaurant Casablanca, din cartierul new-yorkez Queens. Mana sa de fier si disciplina care a impus-o subordonatilor sai a dus la inflorirea afacerilor "familei", intr-o perioada cand capii altor bande mafiote ajunsesera deja in spatele gratiilor. Insa in final, chiar si el a fost tradat de unul dintre apropiatii sai - de catre Sal Vitale, mana sa dreapta, care a depus marturie anul trecut impotriva sa. (B.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.