Ne pregatim sa plecam in concediua€¦ Pe langa cumparaturi, bagaje, este bine sa ne facem timp sa trecem si pe la farmacie, pentru ca nu trebuie sa plecam in vacanta fara ""trusa medicala a turistului"". ""In sezonul cald, in orice depl

Ne pregatim sa plecam in concediua€¦ Pe langa cumparaturi, bagaje, este bine sa ne facem timp sa trecem si pe la farmacie, pentru ca nu trebuie sa plecam in vacanta fara ""trusa medicala a turistului"".
""In sezonul cald, in orice deplasare de cateva zile trebuie sa luam cu noi unele analgezice, antitermice,
antihistaminice, antialergice, lotiuni si creme contra arsurilor solare, o crema impotriva intepaturilor de insecte, apa oxigenata, leucoplast, comprese sterile. Atunci cand pleaca de acasa, fiecare familie trebuie sa aiba la indemana cateva antitermice, care sunt valabile si vara, mai ales daca este vorba de o familie cu copii"", ne sfatuieste conf. dr. Dumitru Matei, seful Catedrei de Medicina de familie de la Universitatea de Medicina si Farmacie
""Carol Davila"".
Tulburarile digestive
Sezonul estival presupune si un risc mai mare de a suferi de tulburari digestive, expusi fiind si copiii, si adultii.
Din cauza alimentelor care nu sunt pregatite corespunzator sau a fructelor si legumelor nespalate, in aceasta perioada apare diareea acuta. De aceea, din trusa medicala de concediu nu trebuie sa lipseasca antidiareice, preparate antibacteriene, care sa diminueze tulburarile digestive.
Stari de voma
Legat de alimentatia inadecvata sau de schimbarea mediului pot aparea si starile de voma, de aceea antivomitivele nu vor lipsi din trusa de concediu.
Copiii au frecvent episoade de alergie, urticarie.
""Pentru a le preveni trebuie sa bem apa plata si mai putin apa de fantana, care contine o microflora specifica, fiind un pericol pentru copii. De aceea, orice mama trebuie sa aiba cu ea antihistaminice, antialergice, recomandate de medicul de familie"", afirma conf. dr. Dumitru Matei. In sezonul cald trebuie evitate alimentele greu digerabile, grase, picante. In schimb se pot consuma cat mai multe fructe si legume proaspete.
Bolnavii cronici
In general, cei mai expusi temperaturilor extreme din sezonul estival sunt cei care sufera de boli cronice: cardiacii, hipertensivii, pacientii cu accidente vasculare cerebrale, obezii.
In cazul cardiacilor, canicula determina cresterea riscului de accident vascular cerebral, daca e asociata cu medicatia specifica vasodilatatoare.
Bolnavii trebuie sa respecte indicatiile medicului de familie sau ale medicului specialist privind continuitatea tratamentului prescris.
In concediu nu se recomanda sistarea tratamentului, ci modularea lui in functie de cum apreciaza medicul. In perioadele caniculare, cei care au rude suferinde de cancer de piele trebuie sa fie foarte atenti, pentru ca si ei sunt mai vulnerabili daca fac plaja fara a-si lua masuri de protectie.

SFATUL MEDICULUI


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.