In urma rezultatului negativ inregistrat de Partidul Social Democrat german in cadrul scrutinul electoral regional organizat, duminica, in landul Rhenania de Nord-Westfalia, cancelarul Gerhard Schröder analizeaza posibilitatea organizarii al
In urma rezultatului negativ inregistrat de Partidul Social Democrat german in cadrul scrutinul electoral regional organizat, duminica, in landul Rhenania de Nord-Westfalia, cancelarul Gerhard Schröder analizeaza posibilitatea organizarii alegerilor anticipate la nivel federal, informeaza Reuters. Potrivit datelor oficiale, Uniunea Crestin-Democrata si-a adjudecat victoria in cadrul alegerilor regionale de duminica, obtinand 44,8% din voturi, in vreme ce Partidul Social Democrat si-a reunit doar 37,1% din voturile exprimate. "Drept urmare a rezultatului amar obtinut de partidul meu in Rhenania de Nord-Westfalia, problema sustinerii politice pentru continuarea reformelor noastre mi-a fost adusa in atentie," a declarat Schröder in urma anuntarii rezultatelor. "Consider ca tine de responsabilitatea si de datoria mea in calitate de cancelar al Germaniei sa il conving pe presedinte sa convoace alegeri anticipate pentru Bundestag cat de curand posibil, poate chiar inainte de toamna anului 2005," a adaugat inaltul oficial german. In acest sens, conducerea si liderii locali ai Partidului Social Democrat se vor reuni, luni, la Berlin, pentru a stabili data acestui scrutin anticipat, a mai precizat Schröder.
Crestin-democratii, gata de lupta
Presedintele Uniunii Crestin-Democrate (CDU) din Germania, Angela Merkel, s-a aratat favorabila avansarii alegerilor legislative in toamna acestui an, in locul termenului normal in septembrie 2006, asa cum a propus cancelarul social-democrat Gerhard Schröder, noteaza Rompres. "Fiecare zi fara guvernul rosu-verde va fi o zi buna pentru Germania", a declarat ea, duminica seara, ca raspuns la o intrebare asupra propunerii SPD de organizare a alegerilor anticipate.
Cancelarul german "isi asuma un mare risc. Insa aceasta abordare a situatiei va scuti, probabil, natiunea de 18 de luni de paralizie politica," a apreciat prestigiosul cotidian german Bild in editia sa de ieri. Alegerile federale pentru camera inferioara a Parlamentului german, Bundestagul, sunt organizate o data la patru ani, urmatorul scrutin de acest gen fiind programat la sfarsitul anului 2006.
Calendarul alegerilor federale pentru desemnarea componentei Bundestagului poate fi modificat numai pe cale de exceptie, decizia finala apartinand presedintelui german in functie, in cazul de fata, conservatorului Horst Koehler. Rezultatele negative inregistrate de Partidul Social Democrat in cadrul alegerilor regionale de duminica compromit sansele cancelarului Schröder de a obtine un al treilea mandat in aceasta functie. In aceste conditii, crestin-democrata Angela Merkel ar putea deveni prima femeie cancelar al Germaniei. Declinul social-democratilor in cadrul preferintelor electoratului germani a inceput in urma cu doi ani, fiind provocat de lansarea pachetului de reforme "Agenda 2010," care propunea o serie de masuri in domeniul asistentei sociale in defavoarea somerilor. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.