"Am tinut in mana, in Romania, un ceas de mana Patek Philippe de aproximativ 150.000 de euro. Este unul din ceasurile de marca pe care un ceasornicar il vede o data in viata, daca are noroc." Radu Dumitru a invatat meseria de la tatal sau, apoi s-a s
"Am tinut in mana, in Romania, un ceas de mana Patek Philippe de aproximativ 150.000 de euro. Este unul din ceasurile de marca pe care un ceasornicar il vede o data in viata, daca are noroc." Radu Dumitru a invatat meseria de la tatal sau, apoi s-a specializat in Olanda. La aceasta ora este unul din cei mai cunoscuti ceasornicari din "lumea buna" a Capitalei si unul din putinii romani care stiu sa repare orologii de la A la Z. Tocmai s-a intors dintr-un schimb de experienta cu ceasornicari din Germania si Elvetia. De aceea are termeni de comparatie de ultima ora in ceea ce priveste gusturile in domeniu la noi si in Occident. Faptul ca a facut cursuri de specialitate in Olanda si are un atelier in centrul Bucurestilor i-a asigurat si o clientela din elita societatii - cum ar veni - adica oameni politici, actori, sportivi etc. Adica stie ce le poarta antebratele...
La aceasta ora, oamenii de top din Romania poarta in general ceasuri Bvlgari, Girad-Perregaux, Cartier, Britling sau Rolex. Dumitru spune ca moda 2005 la barbati impune ceasurile extraplate, usor curbate pe mana. Femeile poarta ceasuri de mana mari, mai mari decat ale barbatilor. Desigur se poarta si ceasurile care au set de curele si cadrane in mai multe culori, care se pot schimba in functie de vestimentatie.
"Vorbind numai de ceasurile vazute de mine, pot sa spun ca mi-a placut in mod deosebit un Rolex cu diamante, pe care l-am apreciat la aproximativ 35.000 de euro, purtat de Mitica Dragomir. Sau Rolexul in capace de aur al lui Gigi Becali, care are o valoare de aproximativ 15.000 de euro, la care Becali tine foarte mult. Valoarea unui ceas nu este data numai de mecanism si de marca, ci si de curea, care poate fi din piele de crocodil, de carcasa, care poate fi din aur sau din otel etc. Fiecare element costa bani", explica ceasornicarul.
Acesta spune ca a avut ocazia sa tina in mana un ceas Patek Philippe, cu o valoare de aproximativ 150.000 de euro. "Este un obiect extrem de rar, sunt putine asemenea ceasuri in lume si sunt rari ceasornicarii care au ocazia sa vada asa ceva. Ei bine, exista in Bucuresti un om, cetatean strain care stie foarte bine romaneste, care mi-a cerut sa rezolv cateva mici zgarieturi de pe carcasa unui asemenea ceas. Am solutii speciale pentru asa ceva, nu a fost o problema, dar faptul ca a venit la mine a fost ceva extraordinar pentru cariera mea. Atunci sa fi avut aparat de fotografiat..."
Desigur, exista in lume ceasuri si mai scumpe, cu preturi care ating chiar 700.000 de euro.



Ceasuri de 4.000 e

Mihaela Radulescu si Catalin Botezatu poarta ceasuri Cartier. "Au valoare de aproximativ 4.000 de euro, mai mult sau mai putin in functie de cronograf", explica specialistul.
Ceasurile cu cronograf, la moda si ele, sunt purtate in general in lumea sportului. "Hagi poarta mereu ceasuri cu cronograf si multi alti sportivi din lumea fotbalului, chiar daca nu toti stiu sa foloseasca cronograful", spune Radu Dumitru.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.