Autoritatile turce au considerat "obscen" si au interzis haka, dansul ritual al poporului maori, care urma sa fie executat de neo-zeelandezi in timpul ceremoniilor care marcheaza a 90-a aniversare de la lupta pentru Stramtoarea Dardanele, a anuntat p
Autoritatile turce au considerat "obscen" si au interzis haka, dansul ritual al poporului maori, care urma sa fie executat de neo-zeelandezi in timpul ceremoniilor care marcheaza a 90-a aniversare de la lupta pentru Stramtoarea Dardanele, a anuntat presa turca, citata de Mediafax. Potrivit cotidianului Aksam, autoritatile de la Ankara i-au "rugat" pe omologii lor neo-zeelandezi sa nu trimita anul acesta trupa care interpreteaza dansul de razboi la Gallipoli, in nord-estul Turciei, unde au avut loc luptele din 1915. "Exces de zel", apreciaza cotidianul Vatan, care denunta decizia biroului premierului turc, Recep Tayyip Erdogan, de a interzice haka la a 90-a aniversare a luptei. In anii anteriori, dansul haka a fost interpretat chiar si la palatul prezidential din Ankara. Dansul haka, in timpul caruia cuvintele sunt strigate intr-un mod amenintator, reprezinta un element fundamental al identitatii nationale a neo-zeelandezilor, care sunt maori, metisi sau anglo-saxoni. Circa 11.000 de militari australieni si neo-zeelandezi din cadrul Anzac (Australia and New Zealand Army Corps) au murit alaturi de trupele britanice, franceze si indiene in timpul campaniei de la Gallipoli, in cadrul eforturilor de a castiga Stramtoarea Dardanele si de a ameninta Istanbulul, atunci capitala Imperiului Otoman. Mii de australieni si neo-zeelandezi viziteaza Gallipoli, unde are loc anual, la 25 aprilie, o ceremonie in amintirea luptei din 1915. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.