Cancerul, boala care omoara in fiecare an mii de oameni, ar putea fi invins in urmatorii zece ani, pe baza cercetarilor de biologie moleculara, Institutul Fundeni avand sansa sa se numere printre pionierii acestui gen de cercetare, a declarat, dumini
Cancerul, boala care omoara in fiecare an mii de oameni, ar putea fi invins in urmatorii zece ani, pe baza cercetarilor de biologie moleculara, Institutul Fundeni avand sansa sa se numere printre pionierii acestui gen de cercetare, a declarat, duminica, doctorul Irinel Popescu.
Specialisi romani si francezi au pus la punct un parteneriat public-privat in cercetarea stiintifica medicala moderna, pentru descoperirea originii si tratamentului cancerului, din analiza sangelui.
"Proiectul pleaca de la ingrijirea bolnavilor cu aceste afectiuni si are o componenta importanta de cercetare care s-a realizat cu o investitie majora. De aceea, speram ca in acest an sa obtinem primele brevete de gena implicata in oncogeneza cancerului digestiv'', a mai spus profesorul Irinel Popescu, director adjunct al Institutului si sef al Clinicii de chirurgie si transplant hepatic de la Fundeni.
Irinel Popescu a precizat ca in acesti doi ani de cand a inceput parteneriatul cu cercetatorii francezi, au fost depuse in banca de tesuturi 800 de probe, luate cu aprobare de la bolnavii cu diverse tipuri de tumori digestive.
Acestea au fost analizate pana la nivelul de acid ribonucleic (ARN). La randul lui, ARN este analizat prin cele mai moderne metode de cercetare in laboratoarele din Paris. Apoi datele sunt analizate statistic pentru a gasi genele cu semnificatie in aparitia cancerului.
Pornind de la aceste gene trebuie sa se obtina tratamentul specific al cancerului digestiv, a adaugat profesorul.
El a precizat ca acesta este un proiect amplu, la care au lucrat aproape 50 de cercetatori romani si un grup de 15 francezi.
In principiu, in Romania are loc o prelucrare primara a probelor, iar cea a datelor de biologie moleculara se efectueaza si valideaza in Franta.
Astfel de centre de cercetari de biologie moleculara pana la nivel de ARN sunt putine chiar la nivel european, dar extinderea acestui tip de studiu reprezinta prioritatile momentului, o data cu descifrarea structurala integrala a genomului uman, cu cele 36.000 de gene.
Prima aplicatie majora este in oncogeneza si se spera ca, plecand de la aceste date, sa se descopere originea si tratamentul cancerului, a adaugat directorul adjunct al Insitutului Fundeni.
In cadrul proiectului, scopul initial a fost crearea unei banci de tesuturi, cea mai mare parte a probelor fiind de la bolnavi cu cancer digestiv (722 din cele 800 de probe), respectiv col, rect, pancreas, stomac si ficat.
Intr-o prima etapa, a fost realizat un studiu genomic pentru evidentierea unor ''marcheri'' serici care sa permita descoperirea precoce a cancerului. In aceste conditii, pacientului ii va fi recoltata o proba de sange, urmand ca din acea molecula sa fie detectabila in ser si sa se poata spune ca respectiva persoana are o forma incipienta de cancer. In prezent, mai multe de jumatate din probele care au ajuns in banca de tesuturi au fost cancer in stadiul 3 si 4, a declarat, cu aceeasi ocazie, seful laboratorului de biologie moleculara al Institutului Fundeni.
Ambasadorul Frantei, Hervé Bolot, prezent la eveniment, a spus ca este vorba de un parteneriat public-privat intre Romania si Franta. Desi banca a fost realizata cu asistenta tehnica din Franta, ea a fost creata in institutul roman, deci banca de tesuturi nu s-a dezvoltat la Paris, ci in Bucuresti. Este un exemplu emblematic de cooperare intre parteneri din sistemul public si privat, romani si francezi, cu dimensiuni de integrare eurpeana, a spus diplomatul francez.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.