Saptamana trecuta s-a desfasurat ultima licitatie de titluri de stat a lunii februarie. A continuat Procesul de scadere a dobanzilor inceput cu emisiunile la doi, trei si cinci ani.
Rata dobanzii platita de Ministerul Finantelor pentru titluri
Saptamana trecuta s-a desfasurat ultima licitatie de titluri de stat a lunii februarie. A continuat Procesul de scadere a dobanzilor inceput cu emisiunile la doi, trei si cinci ani.
Rata dobanzii platita de Ministerul Finantelor pentru titlurile de stat pe termen de cinci ani si dobanda indexabila in functie de rata inflatiei a scazut cu doua puncte procentuale fata de emisiunea anterioara, din luna decembrie a anului trecut. Daca atunci nivelul marjei a fost de patru la suta, joi ea a scazut la doi la suta, dupa ce in iulie nivelul fusese de cinci la suta.
Valoarea emisiunii a fost de 100 miliarde lei, iar ofertele de cumparare s-au cifrat la 981 miliarde lei. Finantele au atras la buget 100 miliarde lei, cea mai mare parte fiind plasata de clientii bancilor.
S-a evidentiat faptul ca bancile comerciale nu sunt inca pregatite sa accepte dobanzile scazute acordate de M.F. Aceeasi situatie s-a petrecut si in urma cu doua saptamani, cand
s-a desfasurat licitatia de bonuri cu scadenta la trei ani.
Pentru banci este mult mai rentabil sa isi plaseze leii la BNR in certificate de depozit cu scadenta la una sau trei luni. Saptamana trecuta banca centrala a acceptat depozite in valoare de 20.000 miliarde lei, fata de o valoare initiala de 7.000 miliarde lei, pe care le-a remunerat cu dobanzi medii de 10,40 la suta, dar si cu un maxim de 14,70 la suta. Injectiile de lei facute in piata de BNR, prin cumpararile de euro pe segmentul valutar au facut ca dobanzile la o zi sa scada pana la 5 - 9 la suta in timp ce pentru scadenta un an au coborat, vinerea trecuta, pana la 8,38 13,19 la suta, fata de 13,48 - 15,98 la suta la inceputul anului.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.