La fiecare inceput de an, romanii cu proprietati se inghesuie sa-si plateasca darile catre stat. Reducerea de 10% acordata celor care pana pe 15 martie isi achita integral impozitul pentru intreg anul ii convinge pe multi sa fie buni platnici. in mar

La fiecare inceput de an, romanii cu proprietati se inghesuie sa-si plateasca darile catre stat. Reducerea de 10% acordata celor care pana pe 15 martie isi achita integral impozitul pentru intreg anul ii convinge pe multi sa fie buni platnici. in marile orase taxele se pot plati si electronic, prin sistemul eTax. Prin implementarea acestui sistem se doreste ca orice contribuabil sa poata vizualiza sumele datorate bugetului local (prin pagina de Internet a primariei respective) si sa poata plati prin mijloace electronice. Platile se pot realiza prin mai multe metode, acestea fiind diferite de la o primarie la alta:
* plata prin card, utilizand POS-urile aflate la casieria Directiei de Impozite si Taxe Locale din cadrul primariei. La acest serviciu au acces toti posesorii de card, indiferent de banca emitenta a cardului si de tipul acestuia (de debit sau de credit);
* utilizarea facilitatilor de Internet banking sau home banking (astfel pot plati numai acele persoane care au conventii semnate cu bancile furnizoare de astfel de servicii si doar in masura in care primaria agreeaza banca respectiva).
Iata modalitatile clasice de plata la nivelul sectoarelor Capitalei:
in sectorul 1, taxele si impozitele locale se pot achita la centrele din Piata Amzei nr. 13, Calea Grivitei nr. 115, Calea Grivitei nr. 155, Calea Grivitei nr. 208-210, bd. Banu Manta nr. 9, str. Pajura nr. 13 si in str. Borsa nr. 27.
in sectorul 2, taxele si impozitele locale se pot achita la oricare din cele 67 de oficii postale existente in Bucuresti sau prin cele patru bancomate de la sediile Directiei de Venituri Buget Local sector 2.
in sectorul 3, obligatiile financiare pot fi achitate la sediile Directiei de venituri din str. Campia Libertatii nr. 36, str. Sf. Vineri nr. 32. Taxele se pot plati la toate oficiile postale din Bucuresti si la urmatoarele agentii CEC: Piata Alba Iulia (bd. Unirii nr. 75, bl. H1), Baba Novac (str. Dristor nr. 81-88, bl. 3P), Dristor (bd. Camil Ressu nr. 1, bl. R1), Theodor Pallady (bd. Th. Pallady nr. 67 - 69), Lucretiu Patrascanu (str. L. Patrascanu nr. 15, bl. MC18) si Unirii (str. Sf. Vineri nr. 23-25, bl. 105 B -105 C)

Impozite locale achitate prin oficiile postale

in sectorul 4, taxele si impozitele se pot achita la la centrele: sos. Oltenitei nr. 37-39, str. Serg. Nitu Vasile nr. 50-54 si Calea serban Voda nr. 43.
in sectorul 5, taxele si impozitele locale se pot achita la orice agentie CEC de pe raza sectorului 5.
in sectorul 6, obligatiile la bugetul local se pot achita la centrele din Orizont (Drumul Taberei, Nr. 18), Militari (str. Centurii, nr. 7), Crangasi (Calea Crangasi, nr. 40) Favorit (Aleea Bistra Micro 1, numai pentru persoane juridice), Dr. Taberei nr. 40 (centru non-stop)
Posta Romana incaseaza aceste dari prin aproape 150 oficii postale informatizate din Arad, Baia Mare, Brasov, Buzau, Cluj-Napoca, Oradea, Ploiesti, Sibiu, Timisoara si Bucuresti (pentru sectoarele 2 si 3 prin cele 66 de subunitati postale informatizat).
Clientii pot consulta la oficiile postale abilitate sumele pe care le au de achitat la bugetul local, pot efectua plata si primesc chitanta care certifica realizarea platii, cu inregistrarea automata a operatiunii in registrul Primariei.

Facilitatile si scutirile se stabilesc de catre consiliile locale

Procedura de acordare a facilitatilor fiscale de scutire, respectiv reducere se stabileste prin hotarare a fiecarui Consiliu Local. Sunt scutiti de plata impozitelor pe cladiri si teren veteranii de razboi, persoanele persecutate din motive politice (Legea 118/1990), vaduvele de razboi si vaduvele necasatorite ale veteranilor de razboi, precum si eroii martiri ai Revolutiei din decembrie 1989 (Legea 42/1990). De exemplu, timisorenii cu venituri reduse si cei care beneficiaza de asistenta sociala nu vor plati impozit pe cladiri si terenuri. Pentru anul fiscal 2005, aceste categorii de persoane au o scutire de suta la suta la plata impozitului datorat pentru locuinta de domiciliu si pentru terenul aferent acesteia. Gratuitatea se ofera persoanelor fizice ale caror venituri lunare sunt mai mici decat salariul minim brut pe tara si celor ale caror venituri lunare constau in exclusivitate in indemnizatie de somaj sau ajutor social. Scutirea se va acorda, numai pentru locuinta de domiciliu si pentru terenul aferent acesteia, pe baza de cerere nominala. Pentru a beneficia de scutire in proportie de 100% a impozitului pe cladire si teren, solicitantul trebuie sa nu figureze in evidentele Primariei Timisoara cu debite restante.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.