Mai mult de jumatate dintre medicamentele noi anticancerigene scoase pe piata in Uniunea Europeana intre 2009 si 2013 nu au dovedit ca amelioreaza sansele de supravietuire sau calitatea vietii pacientilor in comparatie cu cele existente sau cu tratamente de tip placebo, potrivit unui studiu publicat joi, informeaza AFP.

O astfel de situatie ''poate sa le dauneze pacientilor si sa duca la irosirea banilor publici si pune in mod serios sub semnul intrebarii reglementarile actuale de pe piata medicamentelor'', sunt concluziile la care a ajuns echipa de specialisti in sanatate publica de la King's College din Londra si de la London School of Economics.

Pe parcursul a cinci ani, 48 de noi medicamente anticancerigene au primit autorizatia de a intra pe piata de la Agentia europeana a medicamentului, cu 68 de indicatii diferite, se arata in studiul publicat in revista The British Medical Journal.

Dintre aceste 68 de noi tratamente, 39 (57%) au primit autorizarea fara sa fi demonstrat o imbunatatire a duratei sau a calitatii vietii pacientilor, fie in comparatie cu tratamente de tip placebo (in cazul a 20 dintre acestea), fie in comparatie cu tratamentele existente (in cazul a 11 dintre acestea), precizeaza autorii. Unul dintre tratamente a avut rezultate chiar mai proaste decat medicamentele existente, informeaza AGERPRES.

Aceste noi tratamente creeaza sperante pacientilor care ''de cele mai multe ori, se transforma in dezamagire'', a adaugat acesta, subliniind ''efectele adverse si preturile exorbitante cerute de firmele care se grabesc sa obtina venit inainte ca dezamagirea sa devina flagranta''.

Potrivit lui Vinay Prasad, unul dintre autorii studiului american din 2015, costul mediu al unui tratament anticancerigen in Statele Unite este de 100.000 de dolari pe an, pentru o persoana.

''In Statele Unite, acest sistem defectuos cauzeaza cheltuieli enorme cu medicamente anticancerigene a caror toxicitate este sigura, dar ale caror avantaje sunt incerte'', scrie acesta intr-un comentariu publicat in BMJ.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.