Consiliul Judetean Bacau a lansat harta online a serviciilor sociale si de sanatate dezvoltate pentru a sustine activitatea autoritatilor locale si judetene, dar si pentru a satisface nevoile profesionistilor si beneficiarilor.
„Ma bucur sa vad ca tehnologia este pusa in slujba copiilor aici, la Bacau. Cred ca aceste modele de buna practica din judetul Bacau - Aurora si harta serviciilor sociale si medicale - pot fi extinse la nivel national. Astfel, autoritatile pot stii in orice moment ce servicii sunt necesare la nivel local, care sunt serviciile disponibile si ce fel de suport trebuie dezvoltat pentru a veni in sprijinul celor mai vulnerabili copii si ai familiilor lor. De asemenea, la nivelul ministerului pe care il conduc exista in derulare proiecte privind combaterea excluziunii sociale prin comunicatii si IT, in valoare de peste 100 de milioane de euro, din fonduri europene, cum ar fi RO-NET, Telemedicina, Puncte de acces public la informatii, totalizand peste 1.000 de localitati izolate de pe teritoriul Romaniei”, a declarat Lucian Sova, Ministrul comunicatiilor si societatii informationale.

Potrivit unui comunicat remis 9am, elaborarea hartii serviciilor sociale si de sanatate existente in judetul Bacau face parte dintr-un proces amplu de planificare a masurilor de sprijin pentru grupurile de persoane aflate in situatii de vulnerabilitate, marginalizare si excluziune, cu precadere copii si familii. Prezentul exercitiu a pornit de la nevoia de planificare strategica a Consiliului Judetean Bacau de ajustare a Strategiei de Dezvoltare Durabila a judetului, avand in vedere serviciile sociale si de sanatate existente la nivelul judetului Bacau si, nu in ultimul rand, nevoia identificata in cadrul proiectului pilot Pachetul Minim de Servicii.

„Pentru a putea construi politici publice eficiente pe termen lung in beneficiul tuturor copiilor si al familiilor lor, avem nevoie de informatii integrate de la nivel local - atat despre nevoi si servicii disponibile, cat si despre alte tipuri de suport necesare pentru incluziunea lor sociala. Aplicatia AURORA si harta serviciilor sociale si medicale din Bacau reprezinta modele de buna practica care pot sta la baza unei platforme nationale ce reuneste toate informatiile despre copii furnizate de toate cele trei domenii: social, medical si educational”,
a declarat Gabriela Coman, Presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Copilului si Adoptie.

Trebuie mentionat ca, in vederea planificarii dezvoltarii serviciilor la nivelul judetului, este necesara o analiza care sa determine diferenta dintre serviciile existente si nevoia de servicii (stabilita pe baza vulnerabilitatilor identificate).

„Aceasta harta este un instrument deosebit de important in activitatea de planificare a judetului pentru a justifica directiile de actiune care au la baza nevoile populatiei. Rezultatele recensamantului comunitar efectuat in cadrul acestui proiect (doar in 38 unitati administrativ teritoriale) suprapuse peste harta serviciilor pot genera o imagine completa cu privire la nevoia de interventii ce pot fi prioritate in cadrul Strategiei noastre de dezvoltare, asigurand un echilibru intre atentia acordata infrastructurii necesare dezvoltarii comunitatilor si investitia in resursa umana esentiala in procesul de dezvoltare durabila”, a declarat Sorin Brasoveanu, presedintele Consiliului Judetean Bacau.

Harta serviciilor sociale si de sanatate din judetul Bacau a fost realizata cu sprijinul UNICEF in Romania si a specialistilor Federatiei Organizatiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale si ai Centrului pentru Politici si ai Centrului pentru Servicii de Sanatate. Harta poate fi accesata pe website-ul Consiliul Judetean Bacau sau direct pe acest link.

„Pentru a sprijini copiii vulnerabili si familiile lor, profesionistii locali au nevoie de acces in timp real la informatii despre serviciile disponibile. Harta online reprezinta un exemplu de buna practica care pot fi extins la nivel national in beneficiul tuturor copiilor si familiilor acestora. De asemenea, arata importanta parteneriatului dintre autoritati, organizatii neguvernamentale, sectorul privat si profesionisti de la nivel local", a declarat Pieter Bult, Reprezentantul UNICEF in Romania.

La eveniment au participat reprezentanti ai administratiei centrale si ai Parlamentului, ai institutiilor judetene, profesionisti din domeniul social si al sanatatii de la nivel local si judetean, reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale si ai UNICEF in Romania, precum si jurnalisti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.