Social 19 August 2017 00:10
Romania a facut recent o oferta de a gazdui aproape doua mii de refugiati aflati acum in Grecia si Italia, a declarat, intr-un interviu acordat Realitatea TV, ministrul de Externe, Teodor Melescanu, care a precizat ca in tara noastra exista deja 700 de refugiati.

"Romania si-a exprimat solidaritatea, desi am mers pe ideea ca nu este normal sa avem cote fixe (de refugiati-n.r.). In acelasi timp, ne-am manifestat disponibilitatea de a primi un anumit numar de refugiati. Recent, am facut o oferta pentru 1.942 de refugiati din Grecia si din Italia, pe care ii putem reloca in Romania. Avem deja pe teritoriul nostru cam 700 de astfel de refugiati. Dar pe langa aceste lucruri, vreau sa va spun foarte direct ca Romania participa masiv la operatiunile din Marea Mediterana pentru oprirea afluxului de refugiati si salvarea celor care se incumeta la asemenea actiuni. La nivelul UE, si prin institutia Frontex, si prin operatiunile din Marea Mediterana, Romania a fost unul dintre contributorii cei mai importanti. Aceasta contributie a noastra ne situeaza pe locul doi intre tarile care nu sunt direct vizate de catre migratie", a declarat ministrul de Externe.

Intrebat cum participa Romania la lupta impotriva gruparii Stat Islamic, el a spus ca este in lucru o initiativa privind trimiterea de catre Romania a 50 de jandarmi si politisti pentru pregatirea fortelor de securitate irakiene in lupta impotriva Daesh, dar si ca tara noastra si-a asumat obligatia de a contribui cu 800.000 de euro la coalitia luptei impotriva terorismului, scrie News.ro.

"Romania si-a asumat obligatia de a contribui cu 800.000 de euro la coalitia luptei impotriva statului islamic si ajutorarea victimelor populatiei civile din aceste zone. Pe langa aceasta contributie, care se va intinde pe o perioada de patru ani, cate 200.000 pe an, mai avem si o contributie de 340.000 de euro, care este destinata in primul rand celor din Siria, oamenilor care sufera. Este, mai ales, un ajutor umanitar si, de asemenea, vom avea o contributie, nu am stabilit-o inca, la Fondul Uniunii Europene pentru ajutorarea refugiatilor din Siria care se afla in Turcia la ora actuala", a spus ministrul de Externe.

Intrebat daca exista informatii despre romani care sa lupte fie in gruparile anti-ISIS din Irak sau Siria, fie de partea gruparii teroriste, ministrul de Externe a spus ca la acest moment autoritatile nu au cunostinta despre astfel de cazuri.

"Este, intr-adevar, o problema preocupanta, dat fiind ca exista un numar foarte mare de cetateni europeni, luptatori straini, in cadrul Daesh. Am avut doar doua cazuri intens mediatizate, despre un tanar radicalizat si un domn mai in varsta care au avut anumite incercari de a pregati anumite actiuni. Nu avem la ora actuala cunostinta despre niciun roman care lupta in cadrul fortelor Statului Islamic sau pe langa alte grupari din Siria", a adaugat ministrul de Externe.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.