Social 6 Iulie 2017 11:39
Prim-vicepresedintele PNL, Raluca Turcan, sustine ca rezultate obtinute la Bacalaureat obliga autoritatile sa ia masuri urgente pentru sustinerea invatamantului, anuntand totodata ca liberalii propun cinci solutii in acest sens.

"PNL propune urmatoarele solutii si solicita sprijinul tuturor autoritatilor pentru implementarea lor in cel mult un an de zile:

1. Introducerea Bacalaureatului diferentiat: cel TEHNOLOGIC, care sa le asigure absolventilor, pe de-o parte, traseul spre universitati tehnice si, pe de alta parte, un loc pe piata economica si Bacalaureatul TEORETIC care ar trebui sa le permita tinerilor sa acceada in orice forma de invatamant superior. In plus, pentru cei care doresc doar o meserie, sa existe posibilitatea unei calificari, care sa certifice ca ei sunt pregatiti sa intre pe piata muncii.

2. Alocarea de fonduri catre Ministerul Educatiei pentru investitii in infrastructura scolara si in pregatirea profesorilor. Masteratul Didactic si investitia in maistri si echipamente pentru laboratoarele din scolile tehnologice sau teoretice este esentiala pentru transmiterea de cunostinte la zi.
3. Punerea in aplicare a programului ”A doua sansa” si atragerea de fonduri europene pentru programe de formare a absolventilor de gimnaziu sau liceu care nu au obtinut nicio diploma sau certificare profesionala.

4. Sanse egale pentru absolventii de liceu care au promovat examenul de Bacalaureat la studii universitare de calitate in tara. La inceputul anului toate universitatile s-au revoltat ca bugetul alocat institutiilor de invatamant superior este unul extrem de mic. De asemena, prin cresterea cheltuielilor cu salariile, acestea ajungeau la peste 97% din buget, ceea ce inseamna ca fondurile pentru performanta, studenti si laboratoare sunt aproape de ZERO. La prima rectificare bugetara invatamantul trebuie sa primeasca diferentele promise in campania electorala.

5. Dublarea numarului de burse pentru invatamantul profesional si deduceri fiscale reale pentru companiile care vor sa investeasca in programe de formare profesionala", a scris Raluca Turcan pe Facebook.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.