Social 27 Iunie 2017 15:02 de Clara Vacaru
Canicula va pune stapanire pe toata tara in zilele urmatoare, meteorologii emitand, marti, doua avertizari care anunta un val de caldura si disconfort accentuat, mai intai in Banat, Crisana, sudul Olteniei, sud-vestul Munteniei si local Transilvania, apoi in toata tara, cateva judete din sud si sud-vest urmand sa se afle joi sub cod portocaliu de temperaturi ridicate.

In cursul zilei de miercuri, in Banat, Crisana, sudul Olteniei, sud-vestul Munteniei si local in Transilvania, valul de caldura se va extinde, iar disconfortul termic va fi in accentuare. Indicele temperatura-umezeala (ITU) va atinge pe arii relativ extinse pragul critic de 80 de unitati si local il va depasi usor.

Temperaturile maxime se vor situa frecvent intre 33 si 36 de grade, iar minimele nocturne vor fi de peste 20 de grade.

Miercuri, vor fi sub cod galben de canicula judetele Bihor, Arad, Timis, Hunedoara, Caras-Severin, Sibiu, Alba, Mures, Dolj, Olt, Mehedinti si Teleorman.

Pe de alta parte, instabilitatea atmosferica va fi accentuata in cursul zilei de marti, in jumatatea de sud-est a tarii, iar miercuri, pe arii restranse, mai ales la munte, in est si sud-est. Astfel, vor fi intervale de timp cu averse torentiale, frecvente descarcari electrice, intensificari de scurta durata ale vantului cu aspect de vijelie si caderi de grindina.

Joi, temperaturile ajung si la 40 de grade

O a doua avertizare meteo a fost emisa pentru joi, cand valul de caldura va fi si mai accentuat, aproape toata tara fiind sub cod galben, in timp ce cinci judete din sud si sud-vest vor fi sub cod portocaliu.

Conform ANM, in cursul zilei de joi, valul de caldura se va intensifica si va cuprinde cea mai mare parte a tarii. Disconfortul termic va fi accentuat - indicele temperatura-umezeala (ITU) va depasi pe arii relativ extinse pragul critic de 80 de unitati. Se vor inregistra frecvent temperaturi maxime de 34...36 de grade, iar minimele nocturne se vor situa in general peste 20 de grade, indeosebi in regiunile extracarpatice.

In judetele Dolj, Olt si Teleorman si in zona joasa de relief a judetelor Caras-Severin si Mehedinti, judete care se vor afla joi sub cod portocaliu, se vor atinge local maxime termice de 37...39 de grade si pe arii restranse de 40 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

In regiunile nord-vestice si nordice, precum si la munte, mai ales in orele serii si ale noptii, instabilitatea atmosferica se va accentua si se vor semnala averse torentiale, frecvente descarcari electrice, intensificari de scurta durata ale vantului cu aspect de vijelie si caderi de grindina.

Citeste si:
România, sub avertizări cod galben și portocaliu de caniculă, de...
România, sub avertizări cod...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.