Scandalul din jurul modificarii Codului Penal a deviat atentia de la o alta ordonanta de urgenta care ridica multe semne de intrebare - cea privind cheltuirea banilor publici.

Un document aprobat de Guvern da mana libera autoritatilor locale sa se imprumute oricat, fara sa fie trase la raspundere, relateaza Digi24. Economistii spun ca, astfel, statul ii protejeaza pe cei care irosesc fondurile.

De exemplu, un primar care vrea sa puna flori in valoare de 5 milioane de lei in localitatea pe care o conduce, in loc sa asfalteze un drum, primeste un credit prin Ministerul Dezvoltarii.

Institutia gestioneaza sumele care ajung catre autoritatile locale. Nimeni nu va mai putea sa il traga la raspundere pe edil pentru modul in care a cheltuit banii, deoarece legea nu il mai obliga sa fie cumpatat.

Amendamentul depus la proiectul bugetului limiteaza doar depasirea cheltuielilor bugetare. Restrictia nu e valabila si pentru fondurile obtinute prin credite.

„De fapt, in continuare se proroga responsabilitatea celor care iau decizii cu banii, in special creditele de angajament, de a-i distribui. Acest lucru ramane la discretia guvernului si daca se vor face pe criterii politice nu este niciun fel de responsabilitate”, spune Florin Citu, senator PNL.

Ministrul Finantelor sustine ca nu se poate impune o limita creditelor de angajament.

„Creditele de angajament acopera o perioada mai mare de timp pe mai multi ani si ca aceste contracte sa poata fi semnate pe mai multi ani, e nevoie ca in lege sa existe aceasta derogare. Sa se poata contracta multianual obiectivele de investitii”, sustine Viorel Stefan.

Practic, prin acesta derogare, institutiile publice si, automat, autoritatile locale nu au nicio restrictie in a se imprumuta.

„Se pot semna, conform derogarii acesteia, contracte care sa vizeze anii urmatorii, fara a mai exista vreo limita si vreo raspundere pentru asta”, spune Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.