Nu exista niciun loc la fel de terifiant ca partea intunecata a mintii umane, acolo unde iau nastere cosmarurile.

Ce produce aceste deliruri nocturne si ce scop au sunt intrebari la care neurologi si samani au incercat sa raspunda de la inceputurile omului. Si, in timp ce sensurile cosmarurilor noastre pot ramane un mister, putem cel putin incepe sa intelegem de ce demonii nostri ascunsi aleg uneori sa ne viziteze in timp ce dormim,scrie iflscience.com.Ce este un cosmar?

"Exista diferite tipuri de vise infricosatoare care apar in toate stadiile de somn, dintre care nu toate sunt clasificate ca fiind cosmaruri'', spune James Pagel, profesor la Universitatea din Colorado. Teroarea nocturna, de exemplu, tinde sa apara la jumatatea ciclului de somn, in timpul fazei de somn profund si nu are nici o forma clara sau intriga, ci pur si simplu ii face pe oameni sa se trezeasca cu un sentiment intens si inexplicabil de frica.

Cosmarurile, pe de alta parte, sunt observate in timpul fazei de miscare rapida a ochilor (REM), care are loc la sfarsitul ciclului de somn. Potrivit lui Pagel, cosmarurile sunt "vise cu o poveste infricosatoare" si sunt extrem de frecvente, afecteaza aproape toti oamenii la un moment dat in viata - in special in timpul copilariei si adolescentei.

Sindromul de Stres Posttraumatic (PTSD) a fost identificat ca fiind o cauza majora de tulburarilor de somn care duc la cosmaruri. Oamenii care au trecut prin experiente traumatice majore sunt adesea afectati de frica si anxietate, chiar in timp ce dorm. Un studiu recent a constatat ca 80% dintre cei care sufera de acest sindrom raporteaza cosmaruri regulate, in timp ce alta a descoperit ca 53% dintre veteranii razboiului din Vietnam au adesea vise infricosatoare, comparativ cu doar 3 la suta din populatia generala.

Medicamentele care perturba hormonii si neurotransmitatorii care regleaza somnul REM pot duce, de asemenea, la vise terifiante. Persoanele cu tulburari psihice tind sa fie predispuse la cosmaruri.

Modul in care aceste conditii transforma creierul adormit nu este inca pe deplin inteles, desi anomalii ale activitatii neuronale au fost observate la persoanele care au frecvent cosmaruri. De exemplu, o regiune a creierului numita amigdala, care controleaza frica si invatarea, a fost hiperactiva la pacientii cu PTSD care se plang de cosmaruri regulate.

Citeste si:
Top 10: Lucruri extraordinare despre vise
Top 10: Lucruri extraordinare...

Pot sa-ti faca rau cosmarurile?

"Visele sunt, practic, un sistem cognitiv de feedback cu privire la modul in care functioneaza creierul si cosmarurile, mai mult decat alte vise, dau feedback cu privire la ceea ce se intampla in capul tau," spune Pagel. In loc sa ne faca rau, cosmarurile ajuta de fapt sa ne intelegem propriul psihic si din acest motiv poate fi de fapt extrem de benefic, mai ales in ceea ce priveste deblocarea creativitatii noastre interioare. Pagel spune ca "oamenii cu cosmaruri frecvente tind sa aiba personalitati mai creative."

Cu toate acestea, el avertizeaza ca prea multe cosmaruri deranjante pot agrava PTSD, care, la randul sau, creste masiv riscul unei persoane de a se sinucide.

Citeste continuarea pe HotNews.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.