Sistemul cardului national de asigurari de sanatate a fost readus in stare de functionare joi, la ora 11:00, dupa peste 3 zile in care nu a functionat.

Ministerul Sanatatii si CNAS lucreaza in regim de urgenta la elaborarea proiectului unei Hotarari de Guvern care sa permita relaxarea regimului de raportare si validare a serviciilor efectuate in intervalul de timp de la aparitia incidentului si pana la solutionarea acestuia, anunta Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, intr-un comunicat.

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate spune ca, pe data de 12 octombrie, pe parcursul intregii zile, s-au prescris 19.000 de retete on-line si s-au eliberat medicamentele pentru 16.000 dintre acestea, in ziua de 13 octombrie 2016, pana la orele 12.00, s-au prescris 145.000 de retete on-line si s-au eliberat medicamentele pentru 129.000 dintre acestea. Numarul serviciilor medicale raportate si validate on-line in intreaga tara fost de 300.000 pe tot parcursul zilei de 12 octombrie 2016, iar in data de 13 octombrie 2016, pana la orele 12.00, s-au raportat si validat on-line 797.000 de servicii medicale, anunta CNSAS, intr-un comunicat publicat pe site-ul oficial.

Medicii de familie au acuzat joi Casa Nationala de Asigurari de Sanatate de "lipsa totala de transparenta si iresponsabilitate in asigurarea sanatatii pacientilor, prin proasta gestionare a Platformei Informatice a Asigurarilor de Sanatate din Romania, dar si a modului greoi in care se desfasoara prescriptia medicamentelor in Romania". Medicii de familie solicita demisia celor responsabili dupa ce sistemul cardului de sanatate a devenit indisponibil si atrag atentia ca "ceea ce se intampla in sistemul de sanatate de cativa ani incoace si s-a acutizat in ultimele zile nu mai poate fi tolerat", se arata intr-un comunicat al Societatii Nationale de Medicina Familiei, scrie si hotnews.ro.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.