Directorul sportiv al FC Steaua, Mihai Stoica, este audiat, marti, la Directia Nationala Anticoruptie (DNA), ca martor in dosarul privind cartile scrise in penitenciar, ancheta vizand profesori universitari care au coordonat sau validat lucrarile stiintifice ale detinutilor pentru care au primit reducerea pedepselor, reprezentantii editurilor care le-au publicat si functionari ai ANP care au propus eliberarea.

Potrivit unor surse judiciare, Mihai Stoica a fost citat sa se prezinte la Directia Nationala Anticoruptie pentru a da declaratii in calitate de martor, el fiind printre cei care au beneficiat de reducerea pedepsei pentru ca a scris patru carti cat a stat in penitenciar.

La iesirea din sediul DNA, Mihai Stoica a spus ca a fost audiat ca martor in acest dosar, dar ca nu poate sa spuna ce a discutat cu anchetatorii.

Directorul sportiv al FC Steaua a fost eliberat conditionat in 15 februarie, dupa ce a executat aproape doi ani din pedepasa de trei ani si sase luni de inchisoare primita in dosarul transferurilor de jucatori.

Cat a stat in detentie, Mihai Stoica a scris patru carti: "Ultimii 11 ani. Participarea echipelor romanesti de club in competitiile continentale 2004-2015", "Competitia", "FIFA world cup - Brazilia. Statistici. Analize. Concluzii" si "UEFA Europa League. In cautarea identitatii".

Ancheta in acest caz a fost inceputa in ianuarie, dupa ce DNA s-a sesizat din oficiu cu privire la suspiciunea savarsirii infractiunii de favorizare a faptuitorului, respectiv pentru ajutorul dat unor condamnati. Anchetatorii sustin ca fapta ar fi fost savarsita de mai multe persoane care au actionat concertat in scopul de a crea aparenta ca sunt indeplinite conditiile legale pentru ca persoanele condamnate sa fie liberate conditionat.

Conform Legii 254/2013 privind executarea pedepselor, in cazul elaborarii de lucrari stiintifice, se considera 30 de zile executate pentru fiecare lucrare stiintifica.

“Pentru a profita de aceasta prevedere, s-ar fi creat un mecanism in care ar fi implicate cadre universitare, reprezentanti ai unor edituri si membri ai comisiilor din penitenciare, care au actionat coroborat, astfel incat persoanele condamnate sa apara ca autori de lucrari stiintifice, iar pedepsele aplicate de instante sa se considere ca executate”, sustin procurorii DNA, potrivit News.ro.

Citeste si:
Pas important în dosarul Visa Waiver, prin care românii ar putea să...
Pas important în dosarul Visa...

Din datele Administratiei Nationale a Penitenciarelor, 188 de detinuti au scris si publicat peste 400 de carti in ultimii doi ani, printre acestia fiind George Becali, George Copos, Mihai Stoica, Catalin Voicu, Miron Mitrea, Dan Voiculescu, Dan Diaconescu si Ioan Niculae.

Incepand din 31 august, detinutii beneficiaza de reducerea a 20 de zile din pedeapsa, indiferent de numarul lucrarilor cu valoare stiintifica publicate pe intreaga durata a pedepsei, inclusiv in cazul pedepselor contopite.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.