Iata cateva din gesturile si cuvintele simbolice din aceasta duminica de sarbatoare

Bucuria ca moartea poate fi invinsa. Cum va fi astazi vremea, asa va fi si de Paste. Dezlegarea la peste. Flori si matisori de salcie.

Florile din mana ta de astazi, amintesc de florile cu care multimea altadata l-a primit pe Iisus, ramuri de finic si maslin. Iisus intra in Ierusalim, dupa minunea invierii lui Lazar. E bucurie, moartea poate fi biruita, se reinnoieste sufletul, oamenii sunt buni si darnici.

Te duci cu orice floare la biserica si te intorci cu matisori de salcie. Cu ei atingi copilul din casa ta sau vitele din gospodarie, ca sa creasca mari si sanatosi. Matisorii ii asezi la icoana ta sfintita. Cu ei vei mai binecuvanta si oameni si lucruri de trebuinta, ca ele sa nu-ti fie rai si ostile.

Astazi, de te-ai tinut de post, este ultima dezlegare la peste de dinainte de Paste si inaintea unei saptamani a patimilor, cand va fi chiar post negru.

Nu uita, sa faci buruienile clocotite din care se face vopseaua oualor de Paste.

De vrei sa-ti speli parul, vezi cu unii crestini cred ca incaruntesc de se spala de Florii, iar altii isi pun busuioc si canafii din prapor de la inmormantare de fecioara, ca sa le straluceasca parul, in apa fiarta.

Si, sa nu uitam. Floriile sunt vestitoare ale vremii bune de Paste.

Sursa: cartea Irinei Nicolau, Ghidul sarbatorilor romanesti. (MEDIAFAX)


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.