Social 1 Aprilie 2016 10:55
Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins recursul lui Traian Basescu in care acesta contesta decizia CNCD de a-l amenda pentru declaratiile sale facute in urma cu sase ani, la Ljubljana, privind romii nomazi, despre care a afirmat ca "multi dintre ei, in mod traditional, traiesc din ce fura".

Consiliul National de Combatere a Discriminarii a hotarat, in 10 februarie 2014, ca afirmatia presedintelui Traian Basescu, din data de 3 noiembrie 2010, conform careia dintre romii nomazi "foarte putini vor sa munceasca" si "multi dintre ei, in mod traditional, traiesc din ce fura", reprezinta discriminare si incalca dreptul la demnitate al persoanelor de etnie roma.

"Reclamatul a fost sanctionat cu amenda contraventionala in cuantum de 600 lei. Colegiul director a aplicat aceasta amenda, tinand cont de faptul ca presedintele Traian Basescu nu se afla la prima fapta de discriminare", a mentionat CNCD, intr-un comunicat transmis la acea data. Hotararea a fost luata de Colegiul director al CNCD, cu sase voturi "pentru" si doua "impotriva", potrivit MEDIAFAX.

Fostul presedintele, Traian Basescu a fost reclamat la CNCD de asociatia Romani Criss, pentru afirmatiile privind romii nomazi facute la Ljubljana, in 3 noiembrie 2010. Petitia a fost initial solutionata prin hotararea Colegiului director nr.176/04.05.2011 prin admiterea exceptiei de necompetenta teritoriala a CNCD, avand in vedere faptul ca afirmatiile au fost facute in Slovenia, insa Inalta Curte de Casatie si Justitie a anulat aceasta hotarare, in 21 ianuarie 2014, obligand CNCD sa se pronunte pe fond.

Fostul presedintele Traian Basescu a declarat, in 3 noiembrie 2010, in timpul mandatului de la Cotroceni, ca obiectivul cultural al romilor nomazi este sa circule din loc in loc si ca interzicerea acestui drept ar insemna distrugerea unui pilon cultural, recunoscand ca multi dintre acestia, "in mod traditional, traiesc din ce fura". "Chiar daca au fost guverne care au dat un semnal legat de o eventuala blocare a accesului Romaniei in spatiul Schengen datorat problemei romilor sau altor probleme, de exemplu Mecanismul de Cooperare si Verificare, tratam aceste afirmatii doar ca pe afirmatii care nu respecta chiar Tratatul de aderare intre UE si Romania", a declarat Traian Basescu, la Ljubljana, raspunzand unei intrebari a jurnalistilor sloveni.

Citeste si:
ANAF, amendă record pentru un mare lanț de magazine din România. De...
ANAF, amendă record pentru un...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.