Social 30 Martie 2016 09:14
Curtea Europeana considera ca timpul petrecut pe drum de acasa spre serviciu si de la munca spre acasa ar trebui sa fie considerat timp efectiv de munca si acest lucru ar trebui sa fie stabilit prin lege. Astfel, timpul pe care un angajat il petrece pe drum va fi scazut din programul de lucru.

Decizia Curtii Europene de Justitie va fi aplicata in toate tarile UE, dar va fi valabila doar pentru muncitorii fara punct fix de lucru, cum sunt electricienii, instalatorii, reprezentantii de vanzari. Munca lor presupune mai multe deplasari zilnice. Aplicarea decizie CEJ presupune ca angajatorii sa regandeasca programul angajatilor si mai presupune ca prima si ultima deplasare sa fie cat mai aproape de domiciliu, scrie The Independent. Un angajat fara punct fix de lucru ar trebui sa munceasca maximum 48 de ore pe saptamana, cu tot cu drumul parcurs.

Decizia CEJ vine pentru siguranta si sanatatea angajatilor si are la baza un caz din Spania, al companiei Tyco, o companie de sisteme de securitate, care si-a inchis birourile regionale, iar angajatii au fost obligati sa parcurga distante lungi pentru a ajunge la munca.

Amintim ca in cazul Greciei, au existat critici cu privire la faptul ca grecii isi scad din programul de lucru ora pe care o petrec pe drum spre serviciu, ei fiind considerati lenesi. Legea europeana le da acum dreptate si stabileste ca aceasta prevedere reprezinta respectul pentru angajati si grija pentru siguranta si sanatatea lor.

„Faptul ca lucratorii isi incep ziua de lucru direct de la domiciliu este decizia angajatorilor si nu a angajatilor”, arata Curtea Europeana de Justitie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.