Ministerul Sanatatii va lansa in aprilie un plan integrat de control al cancerului, care vizeaza cele trei tipuri de cancer: de col uterin, de san si colorectal, a anuntat miercuri ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas Cadariu.

"In aprilie vom lansa planul comprehensiv de control al cancerului, un plan integrat. Acesta este o necesitate nationala - toate tarile din Uniunea Europeana il au. El cuprinde parte de preventive, tratament, paleatie, cercetare… toate componentele. In cadrul acestui plan o sa fie si partea de profilaxieprimara – educatie, comportamente pe care le-am dezvoltat, abandonarea fumatului, dar si partea de sceening, deci profilaxie secundara", a declarat ministrul Sanatatii.

Planul va viza cele trei tipuri de cancer: de col uterin, de san si colorectal, scrie MEDIAFAX.

"Screeningul pentru cancer de col uterin a inceput de cativa ani si intentionam sa-l dezvoltam sla o capacitate mai mare, in concordanta cu realitati. Apoi avem un pilot de screening pentru cancerul de san pe care-l vom dezvolta si vom initia un pilot pentru screeningul cancerului colorectal", a adaugat ministrul.

Potrivit acestuia, planul se refera la populatia generala, nu doar la persoanele cu istoric in familie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.