Expertiza Parchetului General, in cazul Colectiv, obtinuta de MEDIAFAX, arata ca primaria nu a facut vreun control in ultimii cinci ani, lucrarile nu aveau autorizatie de constructie, clubul nu avea suficiente cai de acces, iar conducerea ISU nu cunostea incinta, desi era in atributiile institutiei.

Raportul tehnic al expertilor Parchetului de pe langa ICCJ in cazul incendiului de la clubul Colectiv, obtinut marti de Agentia MEDIAFAX, arata numeroase nereguli in ceea ce priveste constructia (Fabrica Pionerul) dar si a mecanismelor care aveau competenta de verificare.

Date din raportul obtinut de Agentia MEDIAFAX, arata ca nu au fost identificate "dovezi ca s-ar fi desfasurat activitati de inspectie, control, indrumare etc. pe parcursul a ultimilor cinci ani, cand in acel spatiu s-au desfasurat activitati similare, de catre trei chiriasi, succesiv, astfel incat sa identifice si sa constate respectarea cadrului legal si sa impuna masuri de intrare in legalitate" de catre Primaria Sectorului 4.

In ceea ce priveste Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Bucuresti-Ilfov, raportul Parchetului arata ca "ISUB a efectuat verificari in incinta sau pe propietatea Pionerul, dar expertiza nu a identificat dovezi privind inspectarea spatiilor inchiriate, neidentificand nici masuri privind eventualele restrictii sau masuri de eliminare a riscurilor identificate".

De asemenea ,"expertiza retine ca procedurile legale impun ca personalul ISU sa realizeze recunoasterea fiecarui obiectiv economic periodic, pentru a identifica cai de acces, maniera de functionare si amplasamentul hidrantilor, cai de evacuare, riscuri de incendiu astfel incat situatia din incinta Pionerul ar fi trebuit sa fie cunoscuta pe intreg lantul de comanda, chiar daca nu a exista o cerere oficiala depusa de SC. Colectiv" se mai arata in raportul tehnic.

Din raportul tehnic al Parchetului de pe langa ICCJ, mai reiese ca in incinta fabricii Pionerul exista lucrari de construire si amenajare care nu indeplinesc cerintele legale, iar "cea mai mare parte a lucrarilor realizate, necesitau Autorizatie de Constuctie, o parte dintre lucrari nu indeplinesc cerintele impuse de normele in vigoare, in special in cazul in care este necesara o evacuare rapida a utilizatorilor din spatiul aferent".

Raportul arata ca au fost folosite materiale usor inflamabile in momentul in care a fost construit tavanul fals. De asemenea "ventilatiile, atat pentru aportul de aer proaspat, cat si pentru exhaustarea celui viciat, nu sunt pozitionate corespunzator", iar "instalatiile electrice dispuse pe sub panta din lemn sunt neconforme".

Numarul cailor de acces pentru spatii publice aglomerate trebuiau sa fie minimum doua teoretic, spun expertii, insa in cazul clubului Colectiv exista doar una utilizabila, "dar si aceasta neconforma, cea catre clubul Salsa fiind blocata pe interior si inutilizabila, iar a doua, catre curte avea usi neconforme, una dintre acestea fiind blocata, fara bara antipanica, ceea ce a influentat negativ evacuarea persoanelor ", se mai arata in raportul obtinut de Agentia MEDIAFAX.

Potrivit expertilor, amplasarea containerului cu usi fara bara de panica reprezinta o alta neconformitate, iar utilizarea de geamuri de alt tip decat cel "securit" la usile de acces este o alta problema semnalata.

O alta neregula, constatata de catre specialisti, este racordarea intre container si sala cu rampa de sapte centimetri pe latimea peretelui, care poate prezenta risc de dezechilibru pentru persoane.

Citeste si:
Noi vești despre dosarul Colectiv. Instanța vrea să reaudieze doi...
Noi vești despre dosarul...

In urma incendiului din 30 octombrie 2015 din clubul Colectiv din Bucuresti si-au pierdut viata 63 de persoane, dintre care 27 au murit in incendiu, 24 in spitalele din tara si 12 dintre ranitii transferati in strainatate. Dupa incendiu au fost internati in spitale din Capitala 147 de raniti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.