Judecatoria Sectorului 4 a decis, luni, inlocuirea arestului preventiv cu arestul la domiciliu pentru Alin Anastasescu, unul din patronii Colectiv, si prelungirea arestului la domiciliu in cazul celorlalti doi administratori ai clubului, decizia instantei nefiind definitiva

Judecatoria Sectorului 4 a respins ca neintemiata propunerea Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie de prelungire a arestului preventiv in cazul lui Alin Anastasescu, unul dintre patronii clubului Colectiv, si a dispus inlocuirea acestei masuri cu arestul la domiciliu.

Instanta a decis si sa prelungeasca cu 30 de zile masura arestului la domiciliu in cazul celorlalti doi patroni ai clubului Colectiv - Paul Gancea si Costin Mincu. Aceeasi decizie a fost luata de Judecatoria Sectorului 4 si pentru Daniela Nita, administratorul firmei Golden Ideas Fireworks Artists, care a furnizat artificiile din clubul Colectiv, Cristian Nita, directorul societatii, si pirotehnicianul Viorel Zaharia. Astfel, cei trei vor ramane in arest la domiciliu pentru inca 30 de zile.

Decizia Judecatoriei Sectorului 4 nu este insa definitiva, ci poate fi contestata la Tribunalul Bucuresti.

Doi dintre patronii clubului Colectiv- Paul Gancea si Costin Mincu - au fost eliberati din arest preventiv si plasati in arest la domiciliu in 21 decembrie, decizia fiind luata atunci de Tribunalul Bucuresti. Tot in 21 decembrie, Judecatoria Sectorului 4 a admis cererea facuta separat de Alin Anastasescu de inlocuire a arestului preventiv cu masura arestului la domiciliu, decizia fiind contestata de procurori.

Tribunalul Bucuresti a admis, pe 24 decembrie, contestatia formulata de Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie si a stabilit ca Alin Anastasescu sa ramana in arest preventiv.

Alin Anastasescu, Paul Gancea si Costin Mincu au fost arestati preventiv in 3 noiembrie, in dosarul in care sunt acuzati de procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ) de ucidere din culpa in cazul incendiului din 30 octombrie, soldat cu 63 de morti si aproximativ o suta de raniti.

Citeste si:
Andrew și Tristan Tate, prima ieșire din arestul la domiciliu....
Andrew și Tristan Tate, prima...

Potrivit procurorilor PICCJ, "incendiul s-a produs ca urmare a faptului ca persoanele care aveau in administrare spatiul respectiv au incurajat si permis accesul unui numar de persoane mult peste limita admisa a clubului, in conditiile in care spatiul nu era prevazut cu mai multe cai de evacuare in caz de urgenta, precum si desfasurarea unui spectacol cu efecte pirotehnice (foc de artificii) in incinta acoperita a clubului, in conditiile amenajarii interioare improprii unor astfel de activitati, caracterizate prin existenta unor materiale usor inflamabile, montate cu incalcarea dispozitiilor legale si pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor si pentru izolare fonica pe stalpii de sustinere, pereti si tavan, respectiv perete antifonat), cu consecinta mortii si vatamarii corporale a mai multor persoane aflate in club".

Citeste si:
Cum s-a întors acasă bărbatul care și-a violat fetița de 6 ani
Bărbatul care și-a violat...

Anchetatorii au aratat ca patronii Colectiv, desi au dat o declaratie pe proprie raspundere ca vor respecta limita maxima de 80 de locuri pe scaune, au incalcat obligatia, in seara zilei de 30 octombrie intrand, intr-un spatiu de 425 de metri patrati, aproximativ 400 de persoane.

Procurorii au pus sechestru pe bunurile celor trei patroni ai clubului. In acelasi dosar, Daniela si Cristian Nita, si pirotehnicianul Viorel Zaharia au fost arestati preventiv in 8 noiembrie de Judecatoria Sectorului 4, si plasati in arest la domiciliu noua zile mai tarziu de Tribunalul Bucuresti.

Pirotehnicianul Viorel Zaharia este acuzat de procurorii PICCJ de ucidere din culpa, iar patronii firmei care a furnizat artificiile din clubul Colectiv sunt cercetati pentru favorizarea faptuitorului si sustragerea sau distrugerea de probe sau de inscrisuri, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Dosar fictiv la Judecătoria Ploiești: Moș Crăciun contestă decizia...
Dosar fictiv la Judecătoria...

Potrivit procurorilor, Viorel Zaharia a instalat efectele pirotehnice (foc de artificii) in clubul Colectiv, in 30 octombrie, fara a respecta masurile de siguranta si prevederile legale in acest sens. Ulterior producerii incendiului din clubul Colectiv, Daniela si Cristian Nita "au procedat la distrugerea si sustragerea de documente ce constituie probe, pentru a impiedica sau ingreuna cercetarile in cauza, precum si cu scopul de a-l ajuta pe inculpatul Zaharia Viorel pentru a nu fi trasi la raspundere penala", sustin procurorii.

In urma incendiului din 30 octombrie, la clubul Colectiv au decedat 26 de persoane, iar pe drum spre spital a mai murit o persoana. Alte 36 de persoane au murit in spitale din tara si din strainatate, numarul victimelor ajungand, in 21 decembrie, la 63.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.