Mitzura Arghezi, fiica poetului Tudor Arghezi, a fost inmormantata, joi, in jurul orei 14.45, in gradina Casei Memoriale "Tudor Arghezi - Martisor" din Bucuresti, alaturi de parintii sai, Tudor si Paraschiva Arghezi, si in prezenta a catorva zeci de persoane.

O ceremonie religioasa in memoria Mitzurei Arghezi a avut loc de la ora 12.30, la Biserica Martisor, situata in apropiere de casa in care Tudor Arghezi a trait si a scris intre anii 1926 - 1967, potrivit placutei memoriale instalate pe cladire.

Dupa slujba religioasa, care a durat aproximativ doua ore, cortegiul funerar s-a indreptat spre Casa Martisor, unde a avut loc slujba de inmormantare, oficiata de un sobor de patru preoti. Curtea Casei Martisor a fost decorata cu numeroase imagini alb-negru cu Tudor si Mitzura Arghezi.

La inmormantare au participat cateva zeci de persoane, admiratori si apropiati ai Mitzuri Arghezi, intre care si nepoata acesteia, Doina Elena Arghezi Teodorescu. Mitzura Arghezi a fost inmormantata intr-un cavou amenajat in gradina Casei Martisor. Potrivit unui comunicat al Muzeului National al Literaturii Romane (MNLR) remis MEDIAFAX, prin actul de donatie redactat de Tudor Arghezi in favoarea statului roman, in anul 1967, Mitzura Arghezi si Barutu Arghezi, cei doi copii ai poetului, au primit unele drepturi.

Barutu Arghezi, dupa plecarea din tara, a cedat toate drepturile care ii reveneau conform actului de donatie surorii sale, Mitzura Arghezi, astfel incat de atunci singurul reprezentant al familiei Arghezi in relatia cu statul roman a fost Mitzura Arghezi.

Prin actul incheiat intre Mitzura Arghezi si Muzeul National al Literaturii Romane in 1992, aceasta a renuntat la toate drepturile sale si ale fratelui sau, Barutu Arghezi, legate de Casa Memoriala "Tudor Arghezi - Martisor" si de gradina acesteia, in favoarea statului roman dupa decesul lor.

In acelasi act de donatie, Mitzura Arghezi a pus o conditie, acceptata de statul roman prin reprezentantii sai, Ministerul Culturii, ca ea sa fie inmormantata in gradina Casei Memoriale "Tudor Arghezi - Martisor", alaturi de parintii sai. Referitor la dorinta Mitzurei Arghezi, la vremea respectiva au fost obtinute toate autorizatiile specificate de legislatia in vigoare necesare constructiei cavoului, iar Ministerul Culturii si-a dat acordul.

Citeste si:
Stația de metrou Tudor Arghezi este inaugurată astăzi
Stația de metrou Tudor...

Primaria Municipiului Bucuresti si Muzeul National al Literaturii Romane, prin inhumarea Mitzurei Arghezi in gradina casei parintesti alaturi de parinti, au respectat astfel actele de donatie succesive si obligatiile fata de care statul roman, reprezentat de Ministerul Culturii la acea data, si-a dat acordul, precizeaza MNLR.

Mitzura Arghezi, fiica poetului Tudor Arghezi, a murit marti dimineata, la varsta de 90 de ani.

Pe parcursul intregii sale vieti, Mitzura Arghezi a contribuit major la valorificarea si promovarea mostenirii literare si culturale pe care a preluat-o de la tatal sau, marele poet roman Tudor Arghezi. Aceasta a sustinut Muzeul National al Literaturii Romane in toate activitatile culturale organizate si desfasurate fie la Casa Memoriala "Tudor Arghezi - Martisor", al carei custode a fost in ultimii 40 de ani, fie in cadrul evenimentelor organizate la sediul acestuia.

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

Mitzura Arghezi era internata, din luna septembrie, intr-un camin de batrani privat din sectorul 1 al Capitalei.

Domnica Teodorescu, cunoscuta sub numele de scena Mitzura Arghezi, s-a nascut pe 10 decembrie 1924, in Bucuresti.

Fiica poetului Tudor Arghezi (Ion Teodorescu), Mitzura Arghezi a studiat o perioada pictura, a realizat ilustratii de carti, iar, in 1948, ea si fratele sau Barutu au fost exmatriculati de la Facultatea de Litere, dupa ce poetul a fost interzis.

De asemenea, Mitzura Arghezi a studiat baletul cu balerina si coregrafa Floria Capsali si a dansat pe scena Teatrului National din Bucuresti, descoperind astfel si teatrul. S-a inscris apoi la Institutul de Cinematografie, pe care l-a abandonat dupa doi ani si s-a transferat la Institutul de Teatru, potrivit cinemagia.ro.

Mitzura Arghezi a jucat in peste 100 de spectacole de teatru si 18 filme. A jucat pe scena Teatrului National in spectacole ca "Plosnita", de Vladimir Maiakovski, "Minunata pantofareasa", de Federico García Lorca, "Gimnastica sentimentala", de Vasile Voiculescu, "1907", de Tudor Arghezi, "Seringa", de Tudor Arghezi, "Dulcea pasare a tineretii", de Tennessee Williams. La Teatrul National Radiofonic a jucat in "Negutatorul de ochelari" si "Interpretari la cleptomanie", o adaptare dupa Tudor Arghezi, "Rapsodia tiganilor", de Mircea Stefanescu, "Idolul si Ion Anapoda", de G.M. Zamfirescu. Tot la radio a avut o rubrica in cadrul emisiunii "De toate pentru toti".

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

Debutul in cinematografie a avut loc in 1961, cu ecranizarea schitei lui Tudor Arghezi "Doi vecini", in regia lui Geo Saizescu. Printre cele mai importante filme in care a jucat se numara "Furtuna" (1960), "Titanic vals" (1964), "Ultimul cartus" (1973), "Eu, tu, si... Ovidiu" (1978), "Drumul oaselor" (1980), "Secretul lui Bachus" (1984), "Secretul lui Nemesis" (1987).

Mitzura Domnica Arghezi a fost aleasa de doua ori in functia de deputat roman, in legislaturile 1996 - 2000 si 2000 - 2004, pe listele Partidului Romania Mare (PRM). Intre anii 2005 - 2010 a fost membru in Consiliul de Administratie al Societatii Romane de Radiodifuziune din partea PRM.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.